Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Zařizování bytu a obývací stěna: ano či ne?

Zařizování bytu a obývací stěna: ano či ne?
zdroj: haveseen / Shutterstock.com

V dobách minulých byla masivní obývací stěna nedílnou součástí každého bytu. Postupem času ale tento trend odezněl a pojem „stěna“ se stal naopak téměř neslušným. V dnešní době není situace okolo obývacích stěn ani zdaleka takto vyhrocená a jejich moderní verze jsou při zařizování nového bytu častou volbou. Jak je to tedy s obývacími stěnami v dnešní době?

Výhody a nevýhody obývacích stěn
Každý, kdo uvažuje o pořízení obývací sestavy nebo stěny, samozřejmě v dnešní době vybírá podle moderních trendů. To znamená, že obývací stěna nebude již oním masivním monstrem jako dříve, naopak bude vzdušná, přitom však prostorná a funkční.

Mezi hlavní výhody obývacích stěn patří fakt, že poskytnou dostatek úložného prostoru včetně toho pod televizí, který v případě televizí zavěšených na stěně vždy chybí. V souvislosti s televizí platí i další výhoda obývacích stěn, tj. schopnost schovat kabely z dohledu obyvatel i návštěvníků bytu.
Další výhodou je schopnost věci organizovat. Řada lidí má problémy s ukládáním věcí, resp. s tím, aby je ukládali tak, aby je poté také našli. Obývací stěny nabízí skvělou možnost organizace věcí nejrůznějšího typu.

V neposlední řadě dávají moderní obývací sestavy na výběr z nejrůznějších typů designu, ze kterých si vybere opravdu každý. Dávno už neplatí, že obývací stěna je nutně ošklivá. Je tomu právě naopak! Dnešní stěny mohou být naopak velmi pohledné a obývací pokoj vzhledově výrazně obohatit.
Naopak nevýhody obývacích stěn souvisí především s tím, že prakticky vždy nabízí horší výhled na televizi, než jaký je v případě té, která visí volně na stěně. Co se designu týče, obývací stěna je natolik velký a komplexní kus nábytku, že jej nelze měnit každé dva roky, už jen proto, že je drahý. Tím pádem může zastarat a brzy budete mít v bytě nábytek, který je prostě „out“.

2. shutterstock_248132107 zdroj: OndroM / Shutterstock.com

Výběr obývací stěny
Pokud si po zvážení všech pro a proti zvolíte její koupi, bude na čase zamyslet se nad jejím výběrem. Předně si musíte proměřit všechny důležité rozměry, tedy nejen rozměry pokoje jako takového a části, kde bude umístěná, ale také televize, kterou bude stěna pravděpodobně muset pojmout.

Za rozmyšlení stojí i to, jaký objem úložného prostoru budete potřebovat a co konkrétně byste rádi do stěny ukryli. Půjde jen o pár upomínkových předmětů na poličky a maličkosti do skříňky pod televizí? Anebo preferujete spíše hodně úložného prostoru třeba i na oblečení, důležité doklady apod.?
Následně bude třeba zvolit takovou stěnu, která jednak odpovídá vašim požadavkům a současně také ladí se zbytkem bytu. Ideální by bylo, pokud byste současně kupovali i nábytek do předsíně a chodby i dalších částí bytu, aby si navzájem co nejlépe odpovídaly.

Obývací stěny a sestavy seženete v kterémkoliv designu, mohou být jednobarevné, hrát všemi barvami, mohou být konzervativní i křiklavé a provokativní… záleží jen na vás.

3. shutterstock_91049246 zdroj: Rade Kovac / Shutterstock.com

Doplňky k obývací stěně
Obývací stěnu je vhodné doplnit o doplňky v podobě dekoračních předmětů, které vyskládáte na police, případně obrazy, které s ní budou tvořit jeden designový celek.

Jak nakupovat nábytek a doplňky výhodně?
Nákup nábytku a bytových doplňků může být pro domácí rozpočet významnou zátěží. Rozhodně se proto vyplatí sledovat slevové a bonusové akce obchodů s nábytkem, maximálně využívat internetových srovnávačů cen a pátrat po slevových kuponech do obchodů s nábytkem.

Často nemusí být od věci ani průzkum bazarů nebo inzerce. I tímto způsobem lze sehnat hodně zajímavé kousky, nezřídka kdy ve stavu, který je od nového výrobku k nerozeznání.

Obývací stěny ještě zdaleka neřekly své poslední slovo a na moderním trhu s nábytkem mají své pevné místo.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma