Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 2°C Dešťové přeháňky

Vzpomínáme na 17. listopad 1989 (1. část: Příběh plakátů z listopadu a prosince 89)

Vzpomínáme na 17. listopad 1989 (1. část: Příběh plakátů z listopadu a prosince 89)
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Plakáty Sametové revoluce... Možná máte také některé ještě schované ve skříni...

Kniha Plakáty Sametové revoluce připomíná 20. výročí událostí, které vedly k pádu komunistického režimu v Československu. Plakáty a letáky, jež visely snad na všech nárožích a dalších důležitých místech českých měst, tvořily nedílnou kulisu revolučních Plakáty Sametové revoluce zdroj: tisková zpráva dní. Většina z nich byla ručně kreslená nebo malovaná, nicméně již několik dní po 17. listopadu byla pololegálně vytištěna řada plakátů ve velkých nákladech, ať už technologií ofsetu nebo sítotisku. Některé z nich dělali anonymní tvůrci, jiné zkušení výtvarníci; za všechny jmenujme Aleše Najbrta, Michala Cihláře, Pavla Šťastného, Rostislava Vaňka, Ivana Krále nebo Františka Skálu.

Publikace PLAKÁTY SAMETOVÉ REVOLUCE obsahuje reprodukce čtyřiceti sedmi plakátů, okolnosti vzniku plakátů zachycují rozhovory se třinácti autory plakátů, kontext dodávají zasvěcené eseje teoretičky designu Ivy Knobloch a historika Jiřího Suka. Atmosféru listopadu a prosince 1989 připomínají snímky významných českých fotografů Tomkiho Němce, Karla Cudlína, Miloše Fikejze a Pavla Štechy, které zachycující proměnu šedých českých měst na obrovské pestré plakátovací plochy.

Knihu sestavil grafický designér Filip Blažek, který plakáty osobně shromáždil na konci roku 1989, kdy jako student pomáhal v pražské výstavní síni Mánes, která se přes noc stala jedním z několika neformálních center odporu vůči totalitnímu režimu.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma