Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Velcí herci malým dětem

Velcí herci malým dětem
zdroj: tisková zpráva

Na předvánoční knižní trh míří pozoruhodná novinka s názvem Velcí herci malým dětem.

Kniha originálním způsobem spojuje dvě bohulibé myšlenky: knížku pro děti s vloženým CD plným veselých písniček o zvířátkách a charitativní pomoc občanskému sdružení LymfomHelp, které od roku 2005 pomáhá pacientům s maligním lymfomem, jejich blízkým a přátelům.

Knížka je, přesně jak slibuje její podtitul, plná písniček, notiček, básniček a kresbiček. Titulní stránce dominuje CD s dvacítkou písniček nazpívaných oblíbenými herci: Jiřím Bartoškou (tomu patří také úvodní slovo přibližující motivy vzniku celého projektu), Zuzanou Dřízhalovou, Gabrielou Osvaldovou, Ivanou Chýlkovou, Jakubem Prachařem, Marthou Issovou, Martinem Dejdarem, Jiřím Macháčkem, Jiřím Lábusem, Táňou Vilhelmovou a Mojmírem Maděričem. Ti také zčásti ilustrovali samotnou knížku obsahující noty a texty písní – každý z nich totiž k té „své“ písni připojil originální kresbičku. „S obrázky jsem neměla problém, ráda maluju dětem a stačí mi, když poznají, co to mělo být. Horší to bylo s texty. Nemám ráda, když se zvířatům podsouvají lidské vlastnosti, navíc negativní. Proč pěstovat v dětech dojem, že ropucha je hnusná a nenažraná, brouček je roztomilý chudinka a straka je potměšilý lupič? Každé zvíře je svým způsobem krásné a žije takový život, pro jaký bylo určeno, pokud mu do toho člověk nezasahuje. Nakonec tu „hnusnou ropuchu“, kterou děti utlučou klackem, s chutí zblajzne pár roztomilých broučků chudinků, a to ne proto, že by to byli „odporní mrchožrouti“, ale proto, že takový je jejich úkol v přírodě. Nadsázka je nadsázka, ale měřme všem stejným metrem..,“ říká Gabriela Osvaldová, která na CD nazpívala píseň „Žába“ a „Straka“. Větší potíže s kreslením obrázku přiznává herečka Zuzana Dřízhalová: „Náročnější pro mě bylo určitě malování. Upletla jsem si na sebe bič, když jsem se rozhodla malovat akrylovými barvami na plátno. Po několika dnech úsilí jsem nakonec svědomitě obarvila celé plátno, tak snad někoho mé obrázky potěší.“ 

Velcí herci malým dětem jsou českou verzí charitativního projektu, který v roce 2000 na Slovensku vytvořilo občanské sdružení Šance dětem. První náklad se bleskurychle vyprodal a titul se dlouhé týdny držel mezi nejprodávanějšími knihami. Autorkou nápadu a hudby ke všem písničkám je Sisa Michalidesová, mladá slovenská herečka, skladatelka a hudebnice. Sisa v 17 letech překonala nádorové onemocnění a na základě vlastních zkušeností se rozhodla pomoci těm, jejichž problémy velice dobře zná. Původní texty Petera Konečného a Aleny Michalidesové jsou přebásněny do češtiny. Producentkou celého projektu v České republice je herečka a zpěvačka Lucia Šoralová. Zásluhu na jeho rozšíření ze Slovenska k nám má také společnost ROCHE. Ta věnovala občanskému sdružení LymfomHelp finanční dar, ze kterého bylo podpořeno také vydání knížky Velcí herci malým dětem. Na účet LymfomHelpu půjde navíc celá čtvrtina zisku z prodeje. „Společnost ROCHE s.r.o. podporuje několik pacientských organizací, přičemž v případě občanského sdružení LymfomHelp jde o dlouhodobou spolupráci, která začala již v roce 2005.

Důvodem podpory a cílem společných projektů s LymfomHelp o.s. je zvýšení povědomí veřejnosti o problematice maligních lymfomů, jež patří do skupiny vážných, častých, ale dobře léčitelných onkologických onemocnění krve. Každoročně je nově diagnostikováno kolem jednoho a půl tisíce lidí s maligním lymfomem. Mezi veřejností je toto onkologické onemocnění málo známé a bývá často i pozdě diagnostikováno. Tyto skutečnosti přispívají k tomu, že nemálo pacientů přichází k lékaři v pokročilé fázi onemocnění, čímž výrazně klesá jejich naděje na úplné vyléčení. To umí moderní medicína zajistit pouze v případě, kdy je maligní lymfom včas odhalen,“ vysvětluje MUDr. Jiří Pešina ze společnosti ROCHE.

Patronkou sdružení Lymfom Help je herečka Zuzana Dřízhalová, což byl také jeden z důvodů, proč ráda kývla na nabídku spolupodílet se na knížce a CD Velcí herci malým dětem: „Navíc ráda zpívám i maluji a lákala mě spolupráce s Ondřejem Soukupem, v jehož studiu se písničky nahrávaly. Myslím, že pro děti je nejlepší, když si společně s rodiči povídají, zpívají a vyprávějí pohádky, a tahle knížka je k tomu může přivést,“ říká. Knížka začíná příběhem nemocné holčičky, která spolu s tóny kouzelné píšťalky vyfoukla z těla i zlou nemoc…. Věříte na zázraky? „Obávám se, že jestli se nestane nějaký zázrak, zůstanu asi realistkou,“ přiznává Zuzana Dřízhalová

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,570 23,750
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma