Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Vyzkoušejte léčivé účinky "větrového koření". Máta nepatří jen do mojita!

Vyzkoušejte léčivé účinky "větrového koření". Máta nepatří jen do mojita!
Máta | zdroj: ThinkStock

Pokud vás trápí občasné žaludeční a střevní potíže nebo se chcete zbavit křečí, sáhněte po mátě! Ta totiž patří k nejstarším bylinkám s léčivými účinky. Kvůli její mentolové vůni se jí také lidově říká větrové koření nebo větrovka. 

Už staří Egypťané věděli, že je mátu neradno podceňovat. Využívali jí nejen k povzbuzení lásky, čemuž bezmezně věřili, ale hlavně k posílení celkového zdraví těla i ducha. Nevíme, zda vám máta přivede do cesty ženicha, ale o jejich povzbuzujících účincích není pochyb.

Máta se pěstuje po celém světě (s výjimkou jižní Ameriky a Antarktidy). Nejčastěji se užívá v podobě čaje či oleje. Je ale výborná také jako přísada do vaření. Např. na indickém stole by neměla máta chybět. Indové jí využívají jako koření k masům, které krásně provoní svou peprmintovou vůní.

Máta Máta | zdroj: ThinkStock

Můžeme buďto sbírat čerstvé lístky máty po dobu letních měsíců nebo si mátu nasušit do zásoby. Tzn. že sbíráme mátovou nať těsně před jejím rozkvětem. Mátu je ale dobré sušit ve stínu a co možná nejrychleji, při pomalém sušení máta hnědne a ztrácí i na chuti.

Kromě čajů z této "větrovky" se doporučuje např. při nachlazení inhalovat výpary z máty. Fajnšmekři a fanoušci destilátů si mohou také uchystat mátový likér. Výtečný je také mátový sirup nebo olej. 

Mátový čaj Mátový čaj | zdroj: ThinkStock

Nebojte se náročnosti údržby máty při jejím pěstování doma. Máta snese polostín i slunce, nejlépe se jí vede ve vlhké půdě. Doporučuje se vysévat ji v březnu až květnu. Pokud si ji vysadíte na záhonek, je dobré ji ohradit, snadno se totiž rozrůstá a může vám zarůst celý záhon.

Přejeme mnoho úspěchů při mátovém experimentování. 

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma