Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Vyzkoušej recept na tyto VÝTEČNÉ Kuřecí závitky!

Vyzkoušej recept na tyto VÝTEČNÉ Kuřecí závitky!
zdroj: Archiv

Kuřecí závitky zabalené do plátků syrové uzené slaniny a upečené v troubě jsou skvělým nápadem na speciální večeři. Tento recept je skvělý celoročně, ale i na Vánoce.

  • Skvělý způsob, jak dokonale srolovat závitky.
  • Mnoho návrhů na náplň do slaninových závitků.
  • Velmi podrobný popis přípravy závitků a mnoho nápadů na jejich servírování.

 

Ingredience:

  • 2 velká kuřecí prsa - přibližně 700 g
  • 3 balíčky syrové uzené slaniny - 300 g
  • 150 g baby špenátu nebo mraženého listového špenátu
  • 100 g sýra ricotta - lze nahradit sýrem cottage nebo mozzarellou
  • 20 g čerstvé červené papriky - lze nahradit nakládanou okurkou
  • 1 stroužek česneku - asi 5 g
  • 1 lžička másla - asi 5 g
  • 2 lžíce olivového nebo jiného oleje na smažení
  • špetka čerstvě mletého pepře

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

Postup:

1. Připravte si 2 celé kuřecí prsa. Očistěte je od žilek a nakrájejte je na osm plochých a pokud možno tvarovaných řízků. Každý kus velmi jemně naklepejte paličkou. Za tímto účelem položte na pracovní desku utěrku nebo látkovou kuchyňskou podložku přeloženou napůl. Na utěrku položte dřevěné prkénko. Řízky z prsou pokládejte na prkénko jednu po druhé a naklepávejte je paličkou na maso, dokud se nezploští na tloušťku asi 5-7 mm. Nezapomeňte na řízky nejprve položit sáček a teprve poté je naklepat. Klepáním řízků přes sáček se vyhnete rozstřikování vody z kotlet po celé kuchyni a navíc se křehké maso nebude trhat. V případě potřeby osušte každou šlehanou kotletu papírovou utěrkou.

 

Tipy a rady: Stejným způsobem můžete tyto závitky připravit i z krůtích řízků nebo dokonce z tence naklepaných vepřových kotlet. V obchodě si můžete koupit také hotové krůtí řízky. Stačí je jen mírně naporcovat. Dbejte však na to, aby šlo o kvalitní maso.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

2. Na malou pánev dejte 150 g čerstvého baby špenátu. Přidejte lžičku másla, oloupaný a rozdrcený stroužek česneku a špetku čerstvě mletého pepře. Přikryjte pokličkou. Nastavte vařič na nízkou teplotu a počkejte několik minut, až špenát změkne, srazí se a pustí vodu. Poté pokličku sejměte a špenát restujte/vařte na středním ohni nejdéle pět minut.

 

Tipy a rady: Můžete také sáhnout po "starém" čerstvém špenátu. Každý list důkladně omyjte. Odstraňte řapíky a hrubší nervy. Listy natrhejte na menší kousky. V zimě je vhodné použít také mražený špenát, ale pouze v případě, že jsou listy zmražené celé. Sekaný nebo mletý špenát nedoporučuji.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

3. Po mírném vychladnutí slijte ze špenátu přebytečný vývar. Špenát vložte do mísy. Přidejte také 100 g sýra ricotta. Vše smíchejte dohromady.

 

Tipy a rady: Sýr ricotta můžete nahradit sýrem cottage. Můžete také použít sýr mozzarella, který nastrouháte nebo nakrájíte na malé kostičky. V krajním případě se hodí také sýr mascarpone a Philadelphia.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

4. Nakrájejte kousek červené papriky na tenké, nepříliš dlouhé proužky. Na každý řízek položte jeden kousek papriky a část špenátové a sýrové nádivky (ne doprostřed, ale blíže ke konci, kde začínáte řízek stáčet). Každý řízek pevně srolujte do ruličky.

 

Tipy a rady: Nádivku v roládě můžete libovolně upravit. Místo ricotty a špenátu dejte své oblíbené pesto. Do rolády můžete také zabalit kousek sušeného rajčete z oleje a oblíbený sýr. Jednoduchou nádivkou by mohly být podušené houby s pepřem smíchané se strouhaným sýrem. Řízky můžeme zevnitř potřít hořčicí a majonézou a posypat plátky žlutého sýra s nakládanou nebo konzervovanou okurkou.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

5. Hotové závitky stačí zabalit do plátků slaniny. Aby náplň během pečení z rolády neunikla, zabalte roládu pořádně do slaniny. Roládu položte doprostřed plátku slaniny. Oba konce slaniny zabalte tak, aby slanina obepínala konce rolády.

 

6. Pak roládu zabalte do jednoho nebo dvou plátků slaniny (podle velikosti rolády) tak, aby byla celá pokrytá slaninou. Tímto způsobem připravte všechny kuřecí rolády se slaninou.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

7. Závitky vložte do jakékoli zapékací misky vymazané trochou olivového oleje. Vnitřní rozměry mnou použité misky byly 21 x 31 cm. Pomocí kuchyňského štětce potřete závitky olivovým olejem i z horní strany.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

8. Nádobu s připravenými kuřecími závitky vložte do dobře vyhřáté trouby (190 stupňů horní/spodní ohřev). Zvolte prostřední polici a pečte je asi 30 minut (bez poklice), dokud slanina pěkně nezhnědne. Závitky můžete z trouby vyjmout ihned po upečení.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

9. Ještě horké závitky podávejte s bramborovou kaší, slezskými nudlemi nebo bramborovými noky. Můžete podávat také oblíbené kroupy, např. pohanku nebo proso. Omáčku z pokrmu slijte a použijte ji na přelití bramborové kaše, krup nebo těstovin. K závitkům se hodí většina salátů a salátů.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

Ohřátí již studených závitků:

Vložte je na suchou pánev bez pokličky a zahřívejte je na nízkém výkonu vařiče (každé 1-2 minuty je otočte na druhou stranu). Můžete je také ohřát v troubě, rovněž bez pokličky, v jakémkoli pekáči. Já nastavuji teplotu asi 120 stupňů a po 10 minutách jsou horké.
Kuřecí závitky skladujte přikryté v lednici. Vydrží čerstvé nejméně tři dny.

Dobrou chuť!

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,240
USD 23,410 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma