Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Vypadávání vlasů je problém, který trápí nejednoho člověka. Jak se s ním vypořádat?

Vypadávání vlasů je problém, který trápí nejednoho člověka. Jak se s ním vypořádat?
zdroj: Sakoodter Stocker / Shutterstock.com

Vlasy vypadávají v určité míře každý den, a je to zcela normální. Každý vlas má svůj přirozený životní cyklus, který když skončí, tak vlas vypadne. Tyto vlasy jsou nahrazovány vlasy novými. Rozhodně by však neměly vlasy vypadávat po pramenech, nebo v nadměrném množství. To se pak může jednat o určitý zdravotní problém, jako jsou hormonální poruchy, onemocnění štítné žlázy, kritický nedostatek vitamínů a minerálů a nevhodná péče o vlasy. Jak zamezit vypadávání vlasů?

Vypadávání vlasů
Nadměrné padání vlasů je velice frustrující, protože vlasy dotváří náš celkový vzhled. Největší podíl na tom má především nevhodná péče o vlasy. Teprve potom nastupují zdravotní problémy a další příčiny vypadávání vlasů. Ošetření, která mají zlepšit náš vzhled, jako je barvení vlasů, jejich kulmování, žehlení, vysoušení fénem a nesprávný výběr kosmetiky mohou být důvodem, proč vlasy vypadávají ve velké míře. Vlasy poškozuje nadměrné slunění nebo i silný vítr.

Pozor na to, co jíte
Také to, co jíme, může ovlivnit kvalitu vašich vlasů. Strava by měla být bohatá na vitamíny A1, E, biotin a vitamin B5. Pokud nebudete mít těchto vitamínů dostatek, projeví se to slabými vlasy bez lesku, které po čase začnou vypadávat.

  • Vitamín A1, který známe jako retinol, je pro vlasy něco podobného, jako hnojivo pro vaše květiny. Nedostatek tohoto vitamínu se projeví řídkými vlasy. Důležité je také zmínit, že vitamín A1 přímo ovlivňuje strukturu keratinu. Pro jeho začlenění do stravy je důležité konzumovat takové potraviny, jako je mrkev, rajčata, játra, mléčné výrobky a tučné ryby.
  • Vitamín E, je antioxidantem, který obecně zlepšuje krevní oběh. Díky tomu se živiny snadno a rychle dostanou tam, kde je jich zapotřebí. A tedy i k vlasům. Tento vitamín obsahují tučné ryby, oříšky a semínka.
  • Biotin je složka, která je velice důležitá pro podporu růstu vlasů. Pokud budete jíst potraviny, jako jsou vejce, celozrnné a mléčné výrobky či játra, můžete se těšit rychlejšímu růstu, hustých a pružných vlasů.
  • Vitamín B5, známý jako kyselina pantotenová působí jako brnění pro vaše vlasy. Ochrání je před větrem, mrazem i slunečními paprsky. Je součástí banánů, brokolice, mléka i ryb.
  • Další minerály, jako je železo, zinek a bílkoviny jsou důležité pro zdraví a kvalitu vašich vlasů.

Droždí je lékem na vypadávající vlasy
I naše babičky věděly, že na vypadávající vlasy je vhodné použít droždí. Právě droždí je totiž bohaté na vitamíny ze skupiny B, ale také na zinek, železo, sodík, jód, draslík, hořčík, fosfor, chrom, selen a měď. A právě to je ideální směs pro zdravé vlasy. Zalijte 1 kostku droždí horkou vodou a pořádně promíchejte, aby se rozpustilo. Po vychlazení pijte každý den. Pravidelnost je důležitá.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma