Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 2°C Dešťové přeháňky

Vybrat zdravé jídlo je někdy těžké

Vybrat zdravé jídlo je někdy těžké
zdroj: tisková zpráva

Rakovinotvorných látek konzumujeme víc, než bychom čekali.

Kolorektální karcinom (zhoubný nádor, který vznikne z buněk vystýlajících tlusté střevo či konečník) je v 90 % případů důsledkem nevyvážené a nezdravé stravy.  Z pole či chléva se potraviny na náš stůl dostávají spletitou cestou. A na každém kroku se může leccos pokazit. Už místo pěstování ovoce, zeleniny a obilovin je velmi důležité. Jsou v okolí spalovny, továrny nebo rušná silnice? Potom jsou rostliny znečištěny polycyklickými aromatickými uhlovodíky – tedy škodlivými zplodinami hoření. Takovou zeleninu a ovoce je potřeba pořádně umýt a z obilek omlít povrchové slupky. Důležitý je i způsob pěstování. Pokud se jakkoliv hnojí, může být v plodinách víc dusičnanů. Ty se činností bakterií v našem střevě přemění na dusitany, jež posléze reagují s produkty rozkládajících se bílkovin. Ve střevě tak vznikají vysoce karcinogenní nitrosaminy.

Velkým problémem bývá i naše vlastní kuchyně. Kdo by nemiloval kuře s křupavou a pikantní kůžičkou nebo marinovaný steak na grilu? Jenže opékáním masa se na jeho povrchu změní propojení aminokyselin a tmavá kůrčička je silně rakovinotvorná! Tyto jedovaté látky (heterocyklické aminokyseliny) jsou těkavé – takže v riziku jsou i profesionální kuchaři a kuchařky, kteří je vdechují. Tyto látky se navíc dostávají i do mateřského mléka. Pokud při smažení přepalujete olej, nevyhnete se vzniku polycyklických aromatických uhlovodíků. Vznikají i při grilování marinovaného masa nad ohněm. Máte rádi uzené? Příjemné aroma je však vykoupeno konzumací karcinogenních nitrosaminů. Týká se to nejen uzeného masa, ale i sýrů a ryb.

Podle odborného serveru www.kolorektalni-karcinom.cz  vznik nitrosaminů v našem těle účinně brzdí vitamín C. Vitamín E zase chrání naše buňky před účinky volných radikálů (vznikají v těle při zpracování tuků z potravy). Pro prevenci kolorektálního karcinomu je nutné omezit smažení, grilování, pečení. Nutné je i snížit energetickou vydatnost přijaté stravy a hlavně ubrat tučná jídla a sladkosti. Klíčové je naopak zvýšit příjem zeleniny a ovoce. Vláknina totiž urychluje střevní pasáž a minimalizuje tak kontakt jedovatých látek se střevní sliznicí.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma