Vybrat zdravé jídlo je někdy těžké

Rakovinotvorných látek konzumujeme víc, než bychom čekali.
Kolorektální karcinom (zhoubný nádor, který vznikne z buněk vystýlajících tlusté střevo či konečník) je v 90 % případů důsledkem nevyvážené a nezdravé stravy. Z pole či chléva se potraviny na náš stůl dostávají spletitou cestou. A na každém kroku se může leccos pokazit. Už místo pěstování ovoce, zeleniny a obilovin je velmi důležité. Jsou v okolí spalovny, továrny nebo rušná silnice? Potom jsou rostliny znečištěny polycyklickými aromatickými uhlovodíky – tedy škodlivými zplodinami hoření. Takovou zeleninu a ovoce je potřeba pořádně umýt a z obilek omlít povrchové slupky. Důležitý je i způsob pěstování. Pokud se jakkoliv hnojí, může být v plodinách víc dusičnanů. Ty se činností bakterií v našem střevě přemění na dusitany, jež posléze reagují s produkty rozkládajících se bílkovin. Ve střevě tak vznikají vysoce karcinogenní nitrosaminy.
Velkým problémem bývá i naše vlastní kuchyně. Kdo by nemiloval kuře s křupavou a pikantní kůžičkou nebo marinovaný steak na grilu? Jenže opékáním masa se na jeho povrchu změní propojení aminokyselin a tmavá kůrčička je silně rakovinotvorná! Tyto jedovaté látky (heterocyklické aminokyseliny) jsou těkavé – takže v riziku jsou i profesionální kuchaři a kuchařky, kteří je vdechují. Tyto látky se navíc dostávají i do mateřského mléka. Pokud při smažení přepalujete olej, nevyhnete se vzniku polycyklických aromatických uhlovodíků. Vznikají i při grilování marinovaného masa nad ohněm. Máte rádi uzené? Příjemné aroma je však vykoupeno konzumací karcinogenních nitrosaminů. Týká se to nejen uzeného masa, ale i sýrů a ryb.
Podle odborného serveru www.kolorektalni-karcinom.cz vznik nitrosaminů v našem těle účinně brzdí vitamín C. Vitamín E zase chrání naše buňky před účinky volných radikálů (vznikají v těle při zpracování tuků z potravy). Pro prevenci kolorektálního karcinomu je nutné omezit smažení, grilování, pečení. Nutné je i snížit energetickou vydatnost přijaté stravy a hlavně ubrat tučná jídla a sladkosti. Klíčové je naopak zvýšit příjem zeleniny a ovoce. Vláknina totiž urychluje střevní pasáž a minimalizuje tak kontakt jedovatých látek se střevní sliznicí.
Já osobně si myslím, že pokud je to jakž takž domácí, tak je to vždycky zdravější. My máme třeba rádi grilování a uzení, ale člověk to musí trochu umět. Nejde to udělat tak, že to maso spálíte do bezvědomí. To samé platí o zelenině. Líbí se mi, jak spousta lidí dělá grilovanou zeleninu, která je ale spálená a ty oharky plavou v oleji. 😃 To fakt nemá se zdravou stravou nic společného. 😉
Super článek. Osobně jsem ale toho názoru, že pokud chce člověk jíst zdravě, tak by se něměl zaměřovat pouze na to, jestli používá zdravé suroviny, ale také na to, jestli je zdravě připravuje. Já mám například hodně ráda smažené věci. Ty ale zrovna zdravé nejsou. Právě proto teď dost uvažuji nad horkovzdušnou fritézou. Myslím si, že něco takového by u nás doma využití určitě našlo. Koukala jsem, že třeba tady o tom mají dost zajímavý článek: https://www.tipio.cz/horkovzdusna-friteza/