Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Vybíráme odšťavňovač, kvalitní seženete už od 2000 korun

Vybíráme odšťavňovač, kvalitní seženete už od 2000 korun
zdroj: tisková zpráva

Nutriční výhody konzumace ovoce a zeleniny jsou nepopiratelné, ale co jejich pití? Příprava šťávy doma má mnoho výhod. Nejen, že zvyšujete množství ovoce, zeleniny a mikroživin, které konzumujete, ale pití šťáv také zvýší hladinu energie, podpoří imunitní systém a udržuje zdravou váhu.

Proč se rozhodnout pro odšťavňování?

  • odšťavňování dává těm, kteří nepřijímají dostatek ovoce a zeleniny ve své pravidelné stravě k tomu alternativní příležitost
  • často povzbuzuje lidi, aby do své stravy přinesli jiné druhy ovoce a zeleniny, než jaké mají tendenci běžně ve své kuchyni používat
  • může být dobrým způsobem, jak využít produkty, které by se jinak mohly zkazit dříve, než se k nim dostanete
  • čerstvá šťáva je vynikající

Pokud uvažujete, že se přidáte k těm, kteří začali s domácím odšťavňováním, doufáme, že náš krátký průvodce výběrem nejlepšího odšťavňovače vám bude nápomocný.

Kvalitní odšťavňovač je skvělá investice
Na trhu existuje spousta strojů, které uspokojí jakýkoli rozpočet, i když ty nejlevnější vás nemusí vždy učinit nejšťastnějšími.

Obecně existují dvě hlavní kategorie odšťavňovačů pro nekomerční použití. Základním rozdílem je to, že prvá kategorie pracuje rychle a snadno se čistí, ale nemusí se nutně stát špičkovou, pokud jde o životnost vašich šťáv. Druhá vytváří šťávy, které mohou obsahovat více živin a enzymů a mohou se uchovávat po dobu několika dnů. Příprava im ale zabere více času a může být obtížnější je vyčistit než jejich rychlejší protějšky.

Upřímně řečeno, volba, kterou uděláte, závisí na vašich cílech a vašem životním stylu. Pokud jste hardcore fanoušek raw stravy, který chce investovat do zabijáckého stroje, zvolte pomalý (šnekový) odšťavňovač. Na druhou stranu, pokud jste pracující "mamacita", která ví, že si připraví zelenou šťávu, pouze pokud je relativně rychlá a snadno se po ní uklidí, rozhodněte se pro odstředivý model. Půjdete-li jednodušší cestou, dojde k nějakému kompromisu ve výživové hodnotě? Určitě. Ale jde o to, zda skutečně hodláte odšťavňovat. Chcete-li dosáhnout nejlepších výsledků, vyberte odšťavňovač, který skutečně budete používat!

Nákup odšťavňovače považujte za dlouhodobou wellness investici. A nemusíte se obávat, že zruinujete rodinný rozpočet. Kvalitní odstředivý odšťavňovač koupíte již za cca 2000 Kč. My jsme takové modely objevili například zde: https://cestakbydleni.cz/odstavnovace/.

Ale protože každý máme různé potřeby a rozpočet, představíme vám oba typy odšťavňovačů, abyste mohli posoudit, který vyhovuje více stylu vašeho života.

Odstředivé odšťavňovače
Odstředivé odšťavňovače mají široké otvory, do nichž se vkládá ovoce a zelenina, což znamená, že nemusíte připravené kousky krájet. Velký spořič času. Zelenina a ovoce jsou tlačeni skluzným žlabem do rychle se točícího síťového koše se strouhacím dnem. Produkt je rozdrcen a odstředěný, přičemž šťáva prochází síťkou do džbánu, zatímco dřeň přechází do samostatného koše. Voila!

Odšťavňování s nimi je poměrně rychlé a snadné a většina druhů ovoce a zeleniny v nich bude fungovat. Nejsou tak dobré pro odšťavňování bylin, pšeničné trávy a listové zeleniny. Nevýhodou je, že jsou velmi hlasité a vysokorychlostní odstředění způsobuje, že šťáva oxiduje rychleji, než by tomu bylo u pomalých odšťavňovačů. Z tohoto důvodu je nejlepší pít šťávu z odstředivého odšťavňovače ihned, abyste získali co nejvíce živin a nejlepší chuť a barvu. Pokud chcete uložit nějakou šťávu na později, pak ji ve všech případech uložte do vzduchotěsné nádoby a nechte v lednici. Tyto odstředěné šťávy pravděpodobně nevydrží přes noc - alespoň ne s neporušenou čerstvou chutí.

Pozitiva odstředivých odšťavňovačů

  • rychlé a snadné použití
  • k dispozici je mnoho možností.
  • můžete odšťavňovat většinu ovoce a zeleniny.
  • tento typ odšťavňovače vám umožňuje nepřetržitě přidávat ovoce a zeleninu během odšťavňování
  • lehčí (váží méně) než jiné typy odšťavňovačů, díky nimž se snadno přesouvají dovnitř po kuchyni
  • cenově velmi dostupné

Negativa odstředivých odšťavňovačů

  • listovou zeleninu odšťavňuje velmi neefektivně
  • nelze a nemělo by se používat k odšťavňování pšeničné trávy
  • nejsou tak dobře stavěny a nemají tak vysokou kvalitu dílů jako pomalé odšťavňovače
  • při použití produkují velké množství hluku
  • nevyrábějí tak kvalitní šťávu jako pomalé odšťavňovače

odstredivy-vs-pomaly-odstavnovac zdroj: tisková zpráva

Pomalé odšťavňovače
Tyto zařízení používají šnek, který "žvýká" ingredience, aby rozbil vláknité buněčné stěny a extrahoval šťávu, která je jemně vytlačena přes síto z nerezové oceli. Protože běží pomaleji, dochází k menší oxidaci a získáváte více živin. Plus šťáva vydrží déle. Skladujte ji v těsně uzavřené nádobě a chladničce a měla by vydržet až 48 hodin. A pokud se jedná o hluk - vrní jako kotě.

Mají vyšší cenu než odstředivé odšťavňovače, ale nabízejí lepší výsledky, pokud jde o udržení živin a množství vyrobené šťávy. Odšťavňují širší škálu zeleniny a mohou být dokonce použity pro některá potraviny mimo ovoce a zeleninu, jako je přeměna ořechů na ořechová máslo nebo výroba dětské výživy.

Obecný konsenzus mezi oddanými odšťavňovači se zdá být takový, že pomalé odšťavňovače jsou mnohem lepší, ale mají tendenci vyžadovat více času i finančního závazku. Pro ty, kdo odšťavňují každý den mohou být dobrou volbou. Pro ty, který pijí občas několik sklenic šťávy se tato investice nemusí vyplatit.

Pozitiva pomalých odšťavňovačů

  • jsou schopny odšťavnit všechny druhy plodin včetně listové zeleniny a pšeničné trávy
  • nejvšestrannější typ odšťavňovačů
  • většina z nich se vyrábí v Koreji, nikoli v Číně
  • většina z nich je velmi dobře zkonstruována a s kvalitními díly
  • při používání jsou celkem tiché
  • šťáva má tendenci zůstat svěží déle
  • v šťávě zůstává více živin
  • vysoký výnos šťávy v poměru k množství ovoce a zeleniny, které vložíte

Negativa pomalých odšťavňovačů

  • vysoce přísné požadavky na přípravu surovin
  • zpracování trvá dlouhou dobu
  • vyžadují sílu, abyste do nich natlačily ingredience (s tlačným zařízením na potraviny)
  • tyto modely jsou obvykle dražší
  • čištění spotřebiče je obtížnější a časově náročnější
  • Jednotky bývají větší, zabírají více místa na pultu a je těžší je skladovat

Co je třeba zvážit než se rozhodnete?
Než vyberete odšťavňovač, položte si následující otázky:

  • Jaký je můj rozpočet? - ceny odšťavňovačů se pohybují v širokém rozmezí, některé rozpočtové modely stojí pouhých 1000 korun, zatímco jiné prémiové modely i několik deset tisíc. Je samozřejmé, že tyto stroje mají i nesmírně odlišné schopnosti a cílové na zákazníky. Ale nakonec, jsou všechny navržena tak, aby splňovala stejný primární účel: extrahování šťávy z čerstvého ovoce a zeleniny.
  • Jaký typ odšťavňovače potřebuji? - důvodem, proč se ceny odšťavňovačů mohou velmi lišit, je to, že některé zpracovávají úspěšně pouze určité produkty, zatímco jiné zpracovávají ovoce a zeleninu (tvrdou, měkkou nebo listovou) stejně dobře. To je důvod, proč je důležité vědět, jaký druh šťávy budete pravidelně připravovat. Například odstředivé odšťavňovače jsou lepší pro pomeranče, jablka a mrkev, než pro tvrdé vláknité "greeny" jako kapusta a špenát. Ti, kteří se zaměřují na zelenou šťávu by měli volit šnekový odstřeďovač.
  • Co je důležitější: trvanlivost mého džusu nebo čas / úsilí, které je třeba k jeho přípravě?

Domácí odšťavňování v popularitě nadále jen roste. Pokud jste již i vy připustili myšlenku na nákup odšťavňovače, rozhodování o tom, zda cena, zdraví nebo snadnost použití vyhraje ve vašich prioritách, bude určovat, který model bude pro vás nejlepší. Dobrou zprávou je, že lidé chuť čerstvé šťávy milují, bez ohledu na to, pro jaký model se rozhodli.

Zdroj informací:
https://www.juicerbuyersguide.com/

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,560 23,740
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma