Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Varikokéla

Varikokéla
zdroj: tisková zpráva

První popis varikokély podal již v prvním století našeho letopočtu řecký lékař Celsus.

Varikokéla je charakterizována rozšířením žil, které odvádějí krev z varlat. Stranové anatomické rozdíly v těle způsobují, že vzniká nejčastěji na levé straně. Na jejím vzniku se kromě stranové asymetrie podílejí další příčiny, např. delší levá žíla, která odvádí krev z varlete, nebo to, že na levé straně chybí žilní chlopně.

Důsledkem je, že ve varleti dochází ke zvýšení teploty asi o 0,6–0,8 stupně Celsia, ke špatné cirkulaci a výživě varlete. Vyšší teplota je nepříznivá pro správné zrání spermií. Proto jsou také varlata uložená v šourku, kde by měla být zaručena nižší teplota než uvnitř těla v břiše.

U třiceti až padesáti procent neplodných párů se najde nějaká forma mužské neplodnosti. Přibližně u dvaceti procent všech mužů, kteří přicházejí k lékaři pro neplodnost, je potom diagnostikována varikokéla jako příčina. Doporučuje se tedy včasné vyšetření muže, pokud je pár neplodný, aby příčina neplodnosti nebyla považována pouze za ženský problém.

Řešením tohoto problému je operace. Metodou volby je podle doktora Pavla Hanka z Fakultní nemocnice v Motole mikrochirurgická operace varikokély, možná je také sklerotizace testikulární žíly. Současné možnosti léčby jsou minimálně invazivní a bezpečné.

Efekt léčby se může někdy projevit až po dvanácti měsících (zdroj: www.krecove-zily.cz), proto je nutno brát ohled na věk partnerky a léčbu zbytečně neoddalovat. Zlepšení kvality spermií po operaci varikokély prokázalo několik studií, v jedné studii došlo ke zlepšení spermiogramu u šedesáti až osmdesáti procent mužů.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma