Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Vápník: potrava nebo tablety?

Vápník: potrava nebo tablety?
zdroj: tisková zpráva

Pravidelný adekvátní přísun vápníku a cvičení může posílit kosti a zamezit tak vzniku osteoporózy.

Mnoho lidí ovšem neví, kolik vápníku je denně zapotřebí, a stejně tak neví, zda postačí vápník ve stravě, nebo je nutné užívat i potravinové doplňky s vápníkem. Stárnout nutně neznamená, že musíte dostat osteoporózu. Nicméně riziko jejího vzniku je u osob nad 70 let vysoké. Existuje několik způsobů, jak kosti ochránit a posílit, i když jste už starší. Především potřebujete mnohem více vápníku než mladší lidé a nejlepší způsob je konzumovat potraviny bohaté na vápník.

Světová zdravotnická organizace doporučuje minimální příjem vápníku 1 300 g u žen po menopauze a u mužů nad 65 let. Pokud nepřijmete toto množství denně z toho, co sníte, pak je nutné užívat doplňky stravy obsahující vápník.

Výzkum financovaný National Dairy Concuil a vedený profesorem a vedoucím katedry potravin a výživy Connie Weaverem (zdroj: www.osteoporoza.cz) prokázal na potkanech, že po deseti týdnech na tom byli lépe kosti potkanů, kteří užívali mléčné výrobky, na rozdíl od potkanů, kterým vědci dodávali jako jediný zdroj vápníku uhličitan vápenatý.  Studie zcela jasně prokázala, že potkani, kteří konzumovali mléčné výrobky, měli větší výhodu oproti těm, kteří dostávali uhličitan vápenatý, a to i později, když dostávali denně jen polovinu kalcia nebo uhličitanu vápenatého. Jak řekl Connie Weaver: "Konzumovat mléčné výrobky v dětství může vaše kosti ochránit v budoucnu lépe než užívání doplňků s vápníkem."

Při nákupu doplňků vápníku hledejte tzv. elementární obsah vápníku, nikoli celkový obsah. Pokud tablety obsahují 500 mg uhličitanu vápenatého, obsahují pouze 200 mg elementárního kalcia. Mezi doplňky vápníku je mnoho rozdílů především v koncentraci a také schopnosti absorpce. Vždy byste je pro lepší absorpci měli užívat spolu s jídlem. Večer je dobré kombinovat vápník s hořčíkem, který uvolní svaly a pomůže vám lépe usnout.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,510 23,690
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma