Dnes je středa 8. května 2024.
Počasí dnes 9°C Zataženo

Vánoce: Deset sladkostí

Vánoce: Deset sladkostí
zdroj: tisková zpráva

Ochutnat je téměř povinnost...

1. Marcipánky (zdravé a originální vánoční cukroví)
Suroviny: 2 vejce, 200 g surového cukru (hnědého), 100 g strouhaných mandlí, 100 g strouhaných vlašských ořechů, 2 lžíce sekané (omyté, chemicky neošetřené!) pomerančové + 1 lžíce citrónové kůry, špetka muškátového květu a badyánu, půlky mandlí na ozdobu
Postup: Vejce s cukrem a kořením utřeme do pěny a zahustíme kůrou z citrusů, ořechy a mandlemi. Z těsta tvoříme malé bochánky, které ozdobíme půlkou mandle a velmi zvolna, při teplotě cca 50 až 70 stupňů upečeme.

2. Smažená jablka (rychlé a výborné pohoštění pro nečekanou návštěvu)
Suroviny: 3 lžíce mléka, 1 vejce, 2 lžíce hladké mouky, větší jablka, moučkový cukr se skořicí, olej na smažení
Postup: Jablka nakrájíme na kolečka a odstraníme jaderník. Z vejce, mléka a mouky ušleháme těstíčko, v němž kolečka máčíme a smažíme dozlatova v rozpáleném oleji. Teplá obalujeme v cukru se skořicí.

3. Vánoční ovocná polévka (zdravé, lehké, pikantní, osvěžující)
Suroviny: 300 g sušeného ovoce (jablka, hrušky, švestky, meruňky, hrozinky), 2 dl kysané smetany, 1 l vody, špetka soli, cukr podle chuti
Postup: Ovoce pokrájíme a ve vodě se špetkou soli vaříme, až je hodně měkké. Potom podle chuti osladíme a vmícháme kysanou smetanu.

4. Jablečná pěna (zdravé a děti vás budou zbožňovat)
Suroviny: 700 g jablek, 2 bílky, šťáva z 1 citrónu, 300 g cukru, špetka soli
Postup: Jablka oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jádřinců, narovnáme do pekáčku, mírně podlijeme a upečeme doměkka. Pak je prolisujeme a necháme vychladnout. Z bílků se špetkou soli ušleháme hustý sníh, který spolu s cukrem a citrónovou šťávou přimícháme k jablečné kaši a třeme, dokud nevznikne hladká pěna.

5. Svatoštěpánská omeleta (kalorická bomba, ale výborné – jednou za rok si to dopřejte)
Suroviny: 2 vejce, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce másla, ½ lžičky prášku do pečiva, špetka soli, moučkový cukr, rozpuštěná čokoláda, kompotované ovoce, pikantní zavařenina, šlehačka
Postup: Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, lehce vmícháme mouku, prášek do pečiva a žloutky. Těsto vlijeme do pánve s rozpuštěným máslem a v troubě bez obracení upečeme dorůžova (trvá to cca 5 minut). Ještě horkou omeletu potřeme zavařeninou, naplníme kompotovaným ovocem, přeložíme, bohatě pocukrujeme a ozdobíme šlehačkou a rozpuštěnou čokoládou.

6. Hořící vánoční pudink (efektní štědrovečerní dezert)
Suroviny: 140 g másla (nebo rostlinného tuku), 140 g cukru, 6 vajec, 100 g strouhaných mandlí, 50 g mandlí pokrájených na plátky, strouhaná kůra z 1 pomeranče + z ½ citrónu, 100 g na kousky pokrájených datlí, sklenička rumu (popř. koňaku)
Postup: Máslo, žloutky a cukr utřeme do pěny, přidáme sníh ušlehaný z bílků, strouhané mandle, datle, kůru z citrusů a promícháme. Formu (např. dortovou, bábovkovou, keramickou rybu apod.) vytřeme máslem, vysypeme plátky mandlí a vlijeme těsto. Vaříme v páře zhruba 1 hodinu. Hotový pudink vyklopíme a těsně před podáváním polijeme rumem a zapálíme.

7. Ovocné špízy (originální a zdravé pohoštění, radost pro děti)
Suroviny: 2 pomeranče, 2 banány, 20 sušených švestek, 4 jablka, 200 g čokolády, 1 lžíce moučkového cukru, 6 lžic strouhaného kokosu, špejle
Postup: Pomeranče oloupeme a rozdělíme na dílky, oloupané banány pokrájíme na kolečka, jablka na kostky. Kousky ovoce napichujeme střídavě na špejle. Čokoládu rozpustíme a mírně přisladíme. Ovocné špízy máčíme v čokoládě, hned obalujeme v kokosu a zapíchnuté do cedníku necháme zaschnout.

8. Boží milosti (oblíbené cukroví našich prababiček)
Suroviny: 250 g hladké mouky, 50 g másla, 50 g moučkového cukru, 2 žloutky, 2 lžíce bílého vína, 5 lžic smetany, 1 lžíce strouhané citrónové, špetka soli, vanilkový cukr na obalení, olej na smažení
Postup: Z másla, mouky, žloutků, cukru, vína, smetany, soli a citrónové kůry umícháme těsto – zpracováváme ho tak dlouho, až začne dělat „puchýřky“. Potom ho vyválíme na plát silný asi půl centimetru a rádýlkem vykrajujeme čtverečky, obdélníčky, kosočtverce apod. Každý kousek pak nahoře ostrým nožem mírně nařízneme a hned smažíme v rozpáleném oleji. Ještě horké obalujeme ve vanilkovém cukru.

 9. Sváteční svařák (skvělý nápoj k jablečnému závinu po štědrovečerní večeři)
Suroviny: 1 l červeného vína, ½ dcl koňaku, šťáva ze 2 pomerančů, 10 kostek cukru, 1 lžička skořice, 5 hřebíčků, špetka bílého pepře, vanilkový lusk, 1 pomeranč, 50 g strouhaných mandlí
Postup: Víno svaříme s cukrem, kořením a pomerančovou šťávou. Vyjmeme vanilkový lusk a hřebíčky, vlijeme koňak, přidáme strouhané mandle. Nalijeme do širší nádoby na bowli (keramické, kameninové nebo skleněné) a přidáme dobře omytý pomeranč pokrájený i se slupkou na tenká kolečka.

10. Štědrovečerní grog (báječné pro zahřátí po návratu z vánoční procházky)
Suroviny: ½ l rumu, 1 ½ litru vody, šťáva z 1 citrónu, 100 g rozinek, 15 kostek cukru, 1 lžíce bergamotu, ½ lžičky másla, čerstvé lístky meduňky na ozdobu
Postup: Rozinky den předem naložíme do rumu. Cukr necháme mírně zkaramelizovat, přidáme vodu, citrónovou šťávu a bergamot a dáme krátce povařit. Přecedíme, přilijeme rum s rozinkami a znovu zahřejeme téměř k bodu varu. Nakonec přidáme máslo, grog i s rozinkami nalijeme do sklenic a každou ozdobíme lístkem meduňky.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 8.5.2024 Exchange s.r.o.

EUR 24,930 25,050
USD 23,210 23,390
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma