Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

V novozélandském parlamentu mají ženy poprvé většinu

V novozélandském parlamentu mají ženy poprvé většinu
Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová | zdroj: Profimedia

V novozélandském parlamentu mají poprvé většinu ženy. Minulé úterý se představitelka Novozélandské strany práce stala předsedkyní parlamentu a jeden poslanec rezignoval, takže v zákonodárném sboru nyní zasedá 60 žen a 59 mužů.

„Zatímco pro mě je to mimořádný den, pro Nový Zéland je historický,“ řekla nová šéfka parlamentu Soraya Pekeová-Masonová, která ve funkci vystřídala Trevora Mallarda, jenž se stal velvyslancem v Irsku.

Nový Zéland se tak řadí mezi několik zemí světa, kde mají ženy v parlamentu aspoň poloviční zastoupení. Podle portálu statista.com jde o Rwandu, Kubu, Nikaraguu, Mexiko a Spojené arabské emiráty. V 200členné české Poslanecké sněmovně ženy po loňských volbách obsadily 25 procent, což je mírně pod celosvětovým průměrem.

Na Novém Zélandu jsou ženy v politice zastoupeny dlouho. Tato země jim v roce 1893 jako první na světě udělila volební právo. Současná premiérka Jacinda Ardernová je třetí ženou v čele vlády.

Ženská většina v novozélandském parlamentu ale může být jen dočasná. V průzkumech volebního mínění posilují konzervativní strany, kde mají ženy ve srovnání s liberálními politickými uskupeními slabší zastoupení. Volby se na Novém Zélandu budou konat příští rok.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma