Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

V čem tkví síla heřmánku? Skoro zázračná bylina, nevěříte?

V čem tkví síla heřmánku? Skoro zázračná bylina, nevěříte?
Heřmánek pravý | zdroj: ThinkStock

Heřmánek už svou příjemnou vůní naznačuje, že jeho účinky budou lidskému zdraví prospěšné. Pojďme se s touto jednoletou bylinou blíž seznámit!

V úvodu je nutné říct, že heřmánek pravý, který má léčivé účinky, je často zaměňovaný s heřmánkovcem přímořským (foto níže). Ten ale nemá s léčivostí co do činění. Heřmánkovec roste stejně jako heřmánek pravý tzv. planě, u polních cest či na rumištích. Odlišuje se ale svou plochostí žlutého lůžka, heřmánek má lůžko duté a značně vypouklé. Pozor tedy na případnou záměnu!

Heřmánkovec přímořský Heřmánkovec přímořský | zdroj: ThinkStock

Síla heřmánku spočívá v jeho obsahu modrých silic - konkrétně obsahuje chamazulen a dále bisabolol, farnesen, hořčiny, flavonové glykosidy, kumarinové látky, cholin, sliz, apigenin (který má protikřečové účinky) a další účinné látky.

Sbírají se květy rostliny, následně se suší buďto ve stínu nebo při umělém sušení, přičemž by teploty neměly přesáhnout hranici 40 stupňů.

Kdy pít odvar z heřmánku?

V rámci prevence prospívá heřmánek trávení, už při potížích jako je zácpa či průjem se doporučuje pít heřmánek dvakrát denně nalačno. Odvar se připrav z 200 ml vroucí vody a dvou čajových lžiček sušených květů heřmánku. Heřmánkový odvar můžeme také inhalovat pod přikrývkou po dobu deseti minut (na 200 ml vroucí vody jedna polévková lžíce květů).

Heřmánek působí proti křečím, zánětům a je také účinnou dezinfekcí. Zmírňuje nadýmání a zbavuje tělo produktů látkové výměny mikroorganismů (např. streptokoky či stafylokoky).

Při narušení kůže a při popálení pomáhá heřmánek zmírňovat následky a vznik jizev, jelikož urychluje hojení a regeneraci. 

Vyzkoušejte proto účinky heřmánku na vlastní kůži, protože se vám to zaručeně vyplatí.

 

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma