Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Už jste vyzkoušeli netradiční masáž shiatsu?

Už jste vyzkoušeli netradiční masáž shiatsu?
Masáž | zdroj: ThinkStock

Masáží máme nepřeberné množství. Otestovali jsme tu, která je prospěšná v mnoha směrech. Seznamte se!

Všemožné druhy masáží na nás vykukují doslova na každém rohu. Sportovní, relaxační,energetické, thajské a spousta dalších. Stačí si jen vybrat. Speciální masáž zvaná shiatsu se ale tak trochu vymyká všem ostatním. Kromě příjemného prožitku totiž přináší také obrovské obohacení pro vaše zdraví a psychiku.

O co tedy přesně jde?

Shiatsu je prastará japonská masážní technika, která v překladu doslova znamená tlak prstů. Pracuje s mnoha akupunkturními body a dráhami, které právě správný tlak aktivuje. Tím se obnovuje přirozený tok energie a nastavuje se tak rovnováha vašeho těla. Shiatsu je založeno na různých typech protahování, tlaku a dotyků. Techniky jsou také rozmanité – od dynamických, které slouží k uvolňování napjatých partií, po klidné užití tlaku k naplnění a upravení prázdných míst v těle. Rozhodně tedy nečekejte žádné povrchové masírování s vonnými oleji. Pracuje se prsty, dlaněmi, lokty, koleny nebo chodidly.

Shiatsu má blahodárné účinky.
Shiatsu má blahodárné účinky.

Jak se na shiatsu připravit?

Příprava není nijak zvlášť složitá. Stačí hodinu před i po masáži nejíst. Na samotné shiatsu masáži se nebudete nikterak svlékat, jak to bývá zvykem při jiných masážích. Vezměte si s sebou pohodlné oblečení (postačí triko s dlouhým rukávem a třeba legíny či tepláky). Důležité je, abyste se v oblečení cítili dobře a pohodlně. Základem pro efektivní provedení je také umět se správně uvolnit. Při napnutých svalech pak bude pro dotyčného odborníka mnohem složitější poznat vaše tělo a identifikovat problém.

Komu může shiatsu pomoci?

V první řadě je důležité vědět, že shiatsu není plnohodnotnou léčebnou metodou, ale spíšeprevencí jako takovou. Dá se díky tomu předcházet různým nemocem či pomoci přirekonvalescenci. Výborné účinky také má na spoustu problémů, které zná spousta z nás, ať už to jsou bolesti zad, kloubů, žaludku, premenstruační bolesti, cukrovka, migrény, neplodnost a další. Velkým pomocníkem je také v oblasti psychických problémů, stresu, vypětí, nespavosti či vyčerpanosti. Doporučená frekvence návštěvnosti shiatsu je cca 1x za dva týdny až měsíc. Především záleží ale na individuální konzultaci a daných problémech, které chcete díky masáži řešit.

Vraťte své tělo do rovnováhy!
Vraťte své tělo do rovnováhy!

Moje vlastní zkušenost

Osobně jsem shiatsu navštívila před necelým měsícem, jelikož jsem na něj slyšela samou chválu, a tak jsem to samozřejmě chtěla ihned vyzkoušet. Už několik let trpím velkými problémy se zablokovanou krční páteří, které se často vrací a znepříjemňují mi život. V shiatsu jsem tedy viděla příležitost, jak se tohoto problému zbavit, nebo ho alespoň trochu zredukovat. Masáž trvala cca jednu hodinu a velice jsme si ji užila, i přestože mne ze začátku trochu překvapilo, že se jedná opravdu jen o různé protahování. Po klasické masáži, kterou jsem znala z dřívějších zkušeností, jako by se slehla zem. Odborník, který mi masáž shiatsu prováděl, sám od sebe poznal, že je s krční páteří něco v nepořádku, a zaměřil se na ni. Doporučil mi navštěvovat shiatsu častěji, avšak s upozorněním, že je to běh na dlouhou trať. Tak se uvidí. S krkem jsem ale zatím od masáže opravdu problém neměla. Že by zázrak? Anebo blahodárné účinky shiatsu skutečně zapůsobily? Zkuste sami a uvidíte!

AUTOR: Kristýna Moučková

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma