Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Touha po sexu u žen s přibývajícím věkem nemizí, zjistila studie

Touha po sexu u žen s přibývajícím věkem nemizí, zjistila studie
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Přestože dřívější výzkumy tvrdily, že ženy mají s přibývajícím věkem tendenci ztrácet zájem o milostný život, odborníci tvrdí, že tento postoj neodpovídá realitě, kterou vidí. To potvrdila i nejnovější studie.

Tvrzení, že ženy ve středním věku a později ztrácejí zájem o sex, je mýtus. Roli však hraje zdravotní i psychický stav, socioekonomické postavení nebo osobní život. Uvedl to server CNN s odkazem na výzkum, který sledoval více než 3200 žen po dobu přibližně 15 let.

„Přibližně čtvrtina žen hodnotí sex jako velmi důležitý, a to bez ohledu na svůj věk,“ říká autorka studie Holly Thomasová.

Výzkum zjistil, že ženy a jejich pocity ohledně důležitosti sexu lze rozřadit do tří hlavních kategorií. Přibližně čtvrtina žen se v této otázce řídí tradičními názory, v období středního věku si milostného života cení méně.

Další čtvrtina žen ve studii však tvrdila pravý opak. Přibližně 27 procent z nich uvedlo, že sex zůstává velmi důležitý po celou dobu jejich 40. až 60. roku života. Tyto ženy měly společné charakteristiky: byly vzdělanější, měly méně depresí a před vstupem do středního věku zažívaly lepší sexuální uspokojení.

Většina žen (48 procent) spadala do třetí kategorie. S nástupem menopauzy si vážily zdravého sexuálního života, ale mezi padesátým a šedesátým rokem života o něj postupně ztrácely zájem.

Podle odborníků existuje řada emocionálních, fyzických a psychologických faktorů, které mohou ovlivnit to, jak žena vnímá sex. Patří mezi ně i období menopauzy, kdy se u žen začínají projevovat hormonální změny, které mohou způsobit, že pohlavní styk je méně uspokojivý nebo dokonce bolestivý. Během středního věku může vzniknout nebo se zhoršit mnoho zdravotních potíží, které mohou rovněž ovlivnit libido.

Psychické a emocionální aspekty také mohou mít velký vliv na touhu ženy. Sexuální nebo fyzické zneužívání v minulosti, boj s návykovými látkami i deprese, úzkost a stres jsou v této kategorii hlavními faktory.

Ženy ve středním věku mohou také čelit dramatickým a znepokojivým změnám ve svém milostném životě, například ztrátě partnera či vážné nemoci, které se mohou výrazně podepsat na jejich zájmu o sex.

Společnost také ovlivňuje to, jak se žena cítí v oblasti sexu. Náboženské, kulturní a rodinné hodnoty týkající se tohoto tématu mohou hrát velkou roli v milostné pohodě a spokojenosti. Ve studii černošky častěji uváděly, že sex je pro ně důležitý po celou dobu středního věku, zatímco Číňanky a Japonky častěji hodnotily pohlavní styk v tomto období jako málo důležitý.

Pokud ženu nedostatek sexu netrápí, pak není důvod navštěvovat lékaře. Podle dřívějších studií ale asi deset až 15 procent žen, které mají menší zájem o milostné vztahy, to trápí a chtěly by hledat řešení. Existují způsoby, jak pomoci, včetně léků a terapií, ale nejprve musí žena oslovit svého lékaře a promluvit si s ním.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,300
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma