Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Tipy na výběr správné matrace do dětské postýlky

Tipy na výběr správné matrace do dětské postýlky
zdroj: javi indy / Shutterstock.com

Navštíví vaši rodinu brzy čáp nebo vrána, a vy již hnízdíte a vybavujete dětský pokojíček, aby vše bylo nachystané na příchod miminka? Případně někdo z vašich blízkých je v očekávání a vy mu chcete darovat dětskou postýlku?

Připravili jsme si pro vás praktické tipy, podle kterých se řídit při výběru vhodné dětské matrace a postýlky.

Klíčová je termoregulace
Při výběru matrace do dětské postýlky se rozhodně vyplatí vsadit na kvalitu. Kromě základních vlastností, kterým se budeme věnovat na dalších řádcích, je nutné vzít v potaz to, že u miminek může dojít k nehodě, kterou ani plena nezastaví, a matrace do dětských postýlek musí být hlavně odolné.
Dalším parametrem, jenž je rovněž klíčový, je to, aby byla matrace pro miminko schopná díky své struktuře odvádět teplo a vlhkost, a tím u dětí podporovat jejich správnou termoregulaci.

Monitor dechu – použití v postýlce
Další položkou, na kterou se při výběru matrace pro dítě řiďte, je možnost použití monitoru dechu. Ten se stal nedílnou součástí každé moderní dětské sady, a díky němu máte o svém miminku neustálý přehled.

V případě, že by během spánku přestalo děťátko dýchat, budete okamžitě upozorněni, a tak stihnete včas zareagovat. Někteří výrobci matrací a postýlek pro děti si oblibu monitoru dechu uvědomují, a jeho použití přizpůsobují i dětskou postýlku a matraci. Díky tomu jsou dětské matrace nejenom pohodlné, ale také praktické.

Složení a tvrdost matrace
Co se otázky složení matrace týče, je výběr víceméně na vás. Pro děti jsou vhodné matrace ze studené pěny, sendvičové matrace i matrace z hybridní pěny.

  • Důležitější než složení matrace je totiž její funkce a tvrdost.
  • Ta se označuje čísly od jedné do deseti.
  • Matrace, jejíž tvrdost je označena číslem jedna je měkká, a naopak, matrace s označením tvrdosti číslem deset je tvrdá.
  • Z této stupnice je nejvhodnější vybírat matrace s vyšším označením, tím pádem matrace tvrdší.

Odborníci se shodují na tom, že nejvhodnější matrace pro děti jsou ty s označením tvrdosti šest až osm.

shutterstock_550642420 zdroj: Andrii Orlov / Shutterstock.com

Nezbytný doplněk dětských matrací
Pamatujete si, jak jsme hned v úvodním odstavci zmínili, že je nutné vsadit na kvalitu a odolnost matrace? Abyste odolnost matrace zvýšili, pořiďte si speciální voděodolné matracové chrániče. Matracový chránič se na matraci jednoduše položí, přidělá se speciálními všitými pásy, a slouží jako hygienická nepropustná vrstva, a zároveň i ochrana matrace. Chránič na matraci lze prát v pračce až do 90 ° C. Navíc se tyto speciální povlaky na matrace vyrábí z příjemných materiálů, takže se na nich spí jako na obláčku.

shutterstock_110949800 zdroj: wavebreakmedia / Shutterstock.com

Tipy na spaní pro budoucí maminky
Závěrem nám dovolte dát pár tipů také budoucím maminkám. Zejména prvorodičky by měly každou volnou chvíli trávit odpočinkem a pokusit se spát do zásoby. S příchodem miminka se totiž biorytmus rodičů změní natolik, že se z obou stanou věčně nevyspalí dospělí. A i přesto, že spánek v těhotenství může být náročný, a zejména v pozdních stádiích těhotenství spíše za trest, existuje několik tipů na správné polohy spánku v těhotenství.
Gynekologové a porodníci se shodují na tom, že nejlepší poloha je ta, ve které se nastávající maminka cítí pohodlně. Zároveň ale vychvalují spaní na levém boku, které zajišťuje dostatečné prokrvení placenty a s ním zároveň i zlepšení krevního oběhu plodu.

Spěte sladce, hodně, a nepodceňujte význam kvalitní matrace. Spánek je totiž důležitou a nezbytnou součástí nejenom života dospělých, ale také dětí. A pokud již novorozenci poskytnete ideální podmínky na spaní, snížíte tím šanci, že se bude v noci budit kvůli nepohodlí, horku, zimě či mokru.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma