Dnes je úterý 30. dubna 2024., Svátek má Blahoslav
Počasí dnes 22°C Skoro jasno

Těhotenství se stomií. I žena s vývodem může být matkou

Těhotenství se stomií. I žena s vývodem může být matkou
zdroj: Tisková zpráva

Dobrá zpráva hned na začátek: Stomie nebrání v otěhotnění ani donošení dítěte! Přesto platí několik pravidel.

  • Stomičky by měly těhotenství vždy pečlivě plánovat.
  • Graviditu je třeba konzultovat s lékařem (gastroenterologem a gynekologem).
  • O riziku dědičnosti střevního onemocnění je vhodné se poradit s genetikem.
  • Každé těhotenství se stomií by mělo být považováno za rizikové.

O početí je dobré se pokoušet až po delší době od zákroku, aby se předešlo komplikacím. Po onkologické léčbě bývá plodnost snížená, protože radioterapie a chemoterapie poškozují ženské pohlavní buňky. Za vhodnou dobu se považuje odstup 6-18 měsíců od vyvedení stomie. Odstup je dobré konzultovat s lékařem.

V případě, že má stomička problémy s otěhotněním, budou za tím podobné důvody jako u žen, které stomii nemají. Reprodukční systém, který byl zdravý před operací, by měl správně fungovat i po ní, pokud ovšem nedošlo k jeho poškození během zákroku nebo v důsledku nemoci.

V průběhu těhotenství se výrazně změní tvar břicha a tím i stomie. Stomie může více vyčnívat, bude proto možná častěji měřit její velikost a možná i vybrat jinou stomickou pomůcku. Rozpínající se břicho může způsobovat nepříjemné pocity na pooperačních jizvách.

Různé typy stomií můžou způsobovat v těhotenství různé obtíže. Ranní nevolnosti a zvracení můžou být problémem hlavně pro ileostomičky. Právě u nich snadněji dochází k nerovnováze tekutin a elektrolytů, což může vést k dehydrataci. Ranní nevolnost také může způsobovat nechutenství, čímž se snižuje přísun živin jak pro matku tak i pro plod. Při těchto obtížích je třeba vyhledat lékaře, který může chybějící tekutiny a minerály doplnit i nitrožilně.

Těhotné ženy s kolostomií můžou mít v pozdějších stádiích těhotenství problémy se zácpou. Přitom může pomoct zařazení stravy s vyšším obsahem vlákniny. V případě, že je zácpa závažnější, je potřeba poradit se s lékařem.

V průběhu těhotenství je nutný dostatečný příjem tekutin – jednak kvůli stomii ale také z důvodu samotného těhotenství jako prevence vzniku ledvinových kamenů. Také by mělo pokračovat podávání železa, vápníku, vitamínu D a kyseliny listové.

Stomičky mohou rodit jak přirozeným způsobem, tak císařským řezem. Vše záleží na individuálním zdravotním stavu.

K porodu je nutné vybrat vhodnou stomickou pomůcku, která bude při zvýšené námaze dobře držet a nebude překážet. Je také dobré mít připravené větší množství stomických pomůcek. Porodu by měl vždy být přítomen i gastroenterolog.

Jaké stomické pomůcky vybrat pro budoucí maminky

Dánská firma Coloplast nabízí pomůcky řady SenSura® Mio pro všechny stomičky a stomiky bez ohledu na typ stomie nebo tělesné tvary.

Pro vypouklé břicho nastávajících maminek se hodí například stomická pomůcka SenSura® Mio Concave. Její podložka ve tvaru konkávní pěticípé hvězdy dobře obepne stomii v kýle, bouli nebo na větším břiše.

Pro zapadlou stomii jsou naopak vhodné konvexní podložky SenSura® Mio Convex, které vytlačí ústí stomie nad úroveň kůže.

Pomůcky řady SenSura® Mio jsou zdravotnické prostředky. Před použitím se poraďte s odborníkem, čtěte pečlivě návod k použití a informace o bezpečném používání.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 30.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,090 25,210
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma