Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 1°C Oblačno

Těhotenství a glaukom

Těhotenství a glaukom
zdroj: tisková zpráva

Pokud zvažujete těhotenství a dělá vám při tom starosti váš zelený zákal, nevěšte hlavu.

Mnoho žen se zajímá o to, jak se změní jejich onemocnění během těhotenství a zda léky užívané k léčbě glaukomu nemohou poškodit vyvíjející se plod. A stejně tak mnoho žen s glaukomem již porodilo zdravé děti, aniž to mělo negativní vliv na jejich zrak.

Obecně vzato, nitrooční tlak během těhotenství spíše klesá, což je pravděpodobně zapříčiněno hormonálními změnami. Snížení nitroočního tlaku v průběhu těhotenství může být samozřejmě u žen s glaukomem jedině prospěšné. Pokud máte zelený zákal a jste zároveň diabetička (což je relativně častá kombinace), pravděpodobně víte, že ženy s diabetem by měly dodržovat speciální opatření při plánování těhotenství a během něho. Diabetičky i jejich vyvíjející se plody by měly být během těhotenství pečlivě sledovány. V průběhu těhotenství se také často zhoršuje onemocnění zvané diabetická retinopatie, která je u lidí trpících diabetem poměrně častá.

Jakákoli léčba zeleného zákalu může nějakým způsobem ovlivnit vyvíjející se plod. Protože existuje velmi málo údajů o tom, jak se vyvíjejí plody matek léčících se s glaukomem, platí obecné pravidlo „předběžné opatrnosti“. To znamená, že pokládáme každý lék za potenciálně škodlivý, byť pro to není žádný zřejmý důvod.

První tři měsíce těhotenství, kdy se tvoří základy všech budoucích orgánů, jsou nejkritičtější. Také proto by měly ženy s glaukomem své těhotenství plánovat a promluvit si o něm i se svým očním lékařem. Ten zná podrobně průběh léčby i stav a závažnost onemocnění, a může proto vybrat řešení, které maximálně ochrání ženu i její plod. To, že se pacientka léčí se zeleným zákalem, by měl samozřejmě vědět i gynekolog, který se o ni bude starat v průběhu těhotenství.

Podle odborného serveru www.zeleny-zakal.cz je nutné léky užívat s rozmyslem nejen v těhotenství, ale také po porodu, pokud své dítě kojíte. Některé léky se koncentrují v mateřském mléce, a takovým je pak lépe se vyhnout. Přestože léky určené k léčbě glaukomu se většinou aplikují ve formě kapek přímo do oka, jejich část se krevním oběhem dostane do celého těla a skrze placentu také k plodu. Pro to, aby vstřebávání léku do krve bylo co nejmenší, se doporučuje po aplikaci kapek jemně stlačit vnitřní koutek oka, nebo alespoň lehce zavřít oční víčko.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma