Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Střevo tour 2010

Střevo tour 2010
zdroj: tisková zpráva

Roadshow Střevo tour 2010 má za úkol upozornit na alarmující výskyt nádorového onemocnění tlustého střeva a konečníku v ČR a propagovat preventivní kolonoskopické vyšetření.

České republice patří společně s Maďarskem světový primát ve výskytu rakoviny tlustého střeva a konečníku. Česká republika je jedničkou v počtu případů tohoto nádorového onemocnění na sto tisíc obyvatel. Riziko onemocnění kolorektálním karcinomem výrazně stoupá po 50. roce života. Rakovina tlustého střeva a konečníku nemá jedinou příčinu, ale je způsobena vzájemně se ovlivňujícím působením dědičných předpokladů a vnějších faktorů.

Důležitou prevencí všech pacientů po 50. věku života je vyšetření. Test okultního krvácení je zdarma k dispozici u praktických lékařů nebo gynekologů. Po 55. roce života se doporučuje preventivní kolonoskopické vyšetření. Vyšetření obvykle provádějí chirurgické nebo specializované proktologické ambulance v okresních a krajských nemocnicích. Na kolonoskopické vyšetření je potřebné se předem objednat u akreditovaného gastroenterologického pracoviště. Vyšetření se opakuje po 10 letech. Své o tom říká i kreslíř Petr Pivrnec Urban na videozáznamu, který je dostupný na www.kolorektalni-karcinom.cz.

Většina lidí se těchto vyšetření bojí nebo jejich význam podceňuje. Čím dříve se rakovina odhalí, tím větší je šance na úplné vyléčení!

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma