Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Street art slaví svátek. Výstava Městem posedlí boří hranice ilegálního umění

Street art slaví svátek. Výstava Městem posedlí boří hranice ilegálního umění
Street art | zdroj: brooklynstreetart.com

VIDEO UVNITŘ. Zajímáte se o současné umění a baví vás provokativní neotřelí umělci? Celosvětová výstava street art umění Městem posedlí s podtitulem Ilegální umění v legálním světě vás nadchne. Galerie hlavního města Prahy poskytla prostor vůdčím osobnostem graffiti, které už dávno není jen negativně vnímanou ilegální zábavou nevychovaných výrostků, ale naopak se stalo významnou uměleckou kategorií reflektující názory dnešní společnosti.

Na výstavě se představuje 26 umělců street artu ze zemí celého světa. Autoři se liší v používaných technikách a vybranými tématy, ale spojnicí mezi nimi je prostor tvorby – město, ulice, které vytváří uměleckou platformu pro jejich vyjádření.

Pokud nemáte jasnou představu o tom, co vlastně street art (neboli graffiti, urban art, street deco) je, po odchodu z výstavních prostor ji mít zaručeně budete.  

Graffiti Graffiti | zdroj: ThinkStock

Mezi umělci najdete zástupce ze zemí Evropy (Dánsko, Francie, Nizozemí, Německo, Švýcarsko, atd.) i Ameriky. Čeští „reprezentanti“ tvoří asi polovinu výstavy, tudíž nezanedbatelnou většinu, která dokazuje, že český street art má ve světě také své jméno.

Nenechte si tento mezinárodní svátek street artu ujít a navštivte do 13. ledna 2013 Galerii hlavního města Prahy ve 2. patře Městské knihovny na Mariánském náměstí 1.

 

Zdroje:
ghmp.cz

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,510 23,690
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma