Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Stop křečovým žilám aneb Jak v těhotenství na prokrvení končetin?

Stop křečovým žilám aneb Jak v těhotenství na prokrvení končetin?
zdroj: Tisková zpráva

Problémy s krevním oběhem a nedostatečným prokrvováním těla v současné době trpí až 25 procent populace. Není tedy divu, že s náhlým nárůstem hmotnosti a vlivem dalších fyzických změn přibývá i těhotných žen trpících těmito potížemi. Jak svému tělu se správným prokrvováním nohou pomoci?

Může se to zdát nespravedlivé, ale problémy s nedostatečným prokrvováním končetin mohou postihnout i ženy žijící zdravým a aktivním životním stylem. Otékání kotníků, bolesti lýtek a vznik křečových žil či nevzhledných žilních pavoučků bývají běžným nepříjemným doprovodem především pozdnějších fází gravidity. Krev není dostatečně popoháněna, nestíhá se okysličovat a hromadí se v nohou, kde může vzniknout i nebezpečná krevní sraženina. Existují ovšem nejrůznější tipy a rady, jak těmto obtížím předcházet.

Nezapomeňte se hýbat
Ačkoli jste zvyklé na aktivní životní styl, v těhotenství je třeba zmírnit tempo a mnohem více odpočívat. I tak ale nezapomínejte na pravidelný pohyb, který přizpůsobte svému aktuálnímu stavu a stupni těhotenství. Protáhněte ztuhlé svaly pomalými dřepy a výkopy nebo rychlejší procházkou. Velmi dobré je například i plavání či jóga pro těhotné. 

Vyzkoušejte studenou sprchu
Skvěle funguje i lehké otužování nebo lokální chlazení končetin ledovou vodou. Pokud se necítíte na studenou sprchu, zkuste komfortnější variantu. Sedněte si na okraj vany a v krátkých intervalech na oteklá lýtka či kotníky pouštějte ledovou vodu. Ze začátku to možná bude nepříjemné, ale jakmile se naladíte na tu správnou vlnu, uvidíte, že se vám uleví. Pokud budete tuto proceduru provádět pravidelně, krevnímu oběhu prospějete i v dlouhodobém horizontu. 

Komprese jako pomocník
Dobrou službu mohou odvést také kompresní pomůcky, jako jsou ponožky, podkolenky, stehenní punčochy-nadkolenky, punčocháče či návleky. Punčochy na křečové žíly v těhotenství pomohou rychleji rozvádět krev z končetin po celém těle, okysličit ji a zabránit vzniku nepříjemných následků krevních sraženin. Punčochy se správnou kompresí lze nosit během celého dne, aniž by vás omezovaly v pohybu či kazily váš pracovní outfit. Kompresní punčochy jsou navíc stylové, pohodlné a působí jako prevence nebo a léčba žilních onemocnění a problémů.

Vyvážený jídelníček
Nedostatečné prokrvování končetin může mít na svědomí i nevyvážený přísun některých živin či vyplavování škodlivých látek do organismu. Zaměřte se na vybalancování své stravy, zařaďte do jídelníčku potraviny či doplňky stravy s vysokým obsahem vitamínu C a vyzkoušet můžete i doplňky z ginkgo biloby. Jezte rozmanitě, pestře a hlavně s chutí a užijte si těhotenství bez zbytečných potíží.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma