Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Statisíce lidí v České republice trpí osteoporózou, většina z nich o tom neví

Statisíce lidí v České republice trpí osteoporózou, většina z nich o tom neví
zdroj: tisková zpráva

V České republice existuje téměř 800 tisíc žen a mužů trpících osteoporózou. Léčeno je však pouze 75 tisíc z nich, tedy méně než 10 %.

Onemocnění vzniká v důsledku urychleného odbourávání kostní hmoty na úkor tvorby nové kosti a projevuje se postupným úbytkem kostní tkáně a změnou kvality kosti. Ty jsou křehčí a jsou náchylnější ke zlomeninám. Osteoporózou jsou nejvíce ohroženy ženy po menopauze, tedy po tzv. přechodu. Podle reálných odhadů osteoporóza postihne každou třetí ženu v pokročilejším věku. Také každý pátý až šestý muž se tomuto onemocnění nevyhne.

Osteoporóza sama o sobě nebolí, proto bývá často označována za tichého zloděje kostí. Bolestivé jsou až následné zlomeniny, které je nutné v mnoha případech řešit chirurgickým zákrokem. Pacient bývá dlouhodobě upoután na lůžku a ohrožují ho další, tentokrát i život ohrožující komplikace, mezi které patří například zánět plic. Lékaři každoročně evidují kolem 20 000 případů klinicky zdokumentovaných zlomenin obratlů vzniklých v důsledku neléčené osteoporózy. U dalších 20 000 pacientů se neléčené onemocnění projeví zlomeninami v oblasti kyčelního kloubu. U pacientek, které zlomeninu prodělají, se však v mnoha případech nezjišťuje primární příčina vzniku zlomeniny. Ženy nejsou denzitometricky vyšetřeny a tím pádem ani léčeny. Denzitometrické vyšetření kostní je nebolestivé a používá se ke stanovení hustoty kostní tkáně a k určení množství minerálů v kostech. Lékař je díky tomuto vyšetření schopen odhadnout, jak velká jsou rizika zlomenin spojených s osteoporózou. Vyšetřen by měl být každý, u koho se objeví podezření na osteoporózu nebo kdo utrpěl zlomeninu kosti po působení nepřiměřeně malé úrazové síly a u koho byla zjištěna zlomenina obratle neúrazového původu. Internetové stránky www.osteoporoza.cz mohou být prvním vodítkem pro dcery a vnučky maminek a babiček i kamarádky starších pacientek ohrožených osteoporózou, aby se o tomto onemocnění včas dozvěděly a mohly poradit mamince/babičce, jak se objednat na vyšetření do nejbližšího osteocentra. Žádanku na vyšetření, které hradí pojišťovna, může vystavit každý praktický lékař nebo gynekolog.

Mezi rizikové faktory podílející se na rozvoji osteoporózy patří např. ženské pohlaví, předčasná menopauza (tzv. přechod), poruchy menstruačního cyklu, vyšší věk, kouření, nadměrné a časté pití alkoholu, snížený přísun vitaminů C a K, nízká hladina vitamínu D, užívání kortikoidů a léků potlačujících záchvaty. Na vznik osteoporózy mohou mít vliv také jiná onemocnění jako jsou revmatoidní artritida, cukrovka či střevní zánětlivá onemocnění. V rámci prevence se doporučuje dostatečná pravidelná pohybová aktivita, ideální je turistika. Organizmus by měl mít dostatečný přísun bílkovin, vápníku a vitamínů C, D a K.
 
Cílem léčby osteoporózy je zabránit úbytku množství a zhoršení kvality kostní tkáně. Správný léčebný postup souvisí s věkem pacienta, pohlavím a přítomností rizikových faktorů. Základním předpokladem úspěšné léčby je motivace pacienta, aby aktivně spolupracoval s lékařem, dodržoval životosprávu a samovolně nevynechával předepsané léky. K léčbě osteoporózy se používají různé léky, mezi které patří vápník a vitamín D, bisfosfonáty, pohlavní hormony, kalcitonin a parathormon. Správný denní příjem vápníku by měl dosahovat u dospělých osob ve věku do 50 let nejméně jednoho gramu za den. U osob starších padesáti let a zvláště u osob trpících osteoporózou je toto množství ještě o polovinu vyšší, tj. 1500 mg. Doporučené množství je nutné pro udržení pevnosti kostí. Vitamín D je velice důležitý pro vstřebávání vápníku ve střevech. I dostatečné množství vápníku v potravě je bez správného příjmu vitaminu D organismem nedostatečně využito. Vitamín D je tělo schopno samo vytvářet v kůži, pokud je vystavena slunečnímu záření. Vitamín D je obsažen například ve vaječných žloutcích, v mléce, mořských rybách a játrech.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma