Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Španělská královna současného tance poprvé v Praze na Nové scéně ND

Španělská královna současného tance poprvé v Praze na Nové scéně ND
zdroj: tisková zpráva

VIDEO. Španělský taneční fenomén, choreografka Sol Picó, přijíždí se svým ansámblem poprvé do české republiky. Na Nové scéně ND vystoupí s živelnou choreografií Muší jezero, která v sobě kloubí taneční představení s divokým rockovým koncertem. Zahajovací představení sezony 2011/12 na Nové scéně ND proběhne 19.9. 2011 od 20:00.

Sol Picó Dance Company je profesionální soubor současného tance založený v roce 1994 tanečnicí a choreografkou stejného jména. Sama Sol Picó vystudovala klasický tanec na konzervatoři v Alicante a od počátku 90. let je jednou z nejvýraznějších osobností španělské nezávislé scény. V její tvorbě se projevuje fascinace mísením nejrůznějších uměleckých žánrů a jejich vzájemnou interakcí. Čerpá z pop-kultury, suverénně mixuje typické španělské taneční prvky se svou osobitou, divokou a syrovou tvorbou.

Pro svá show, stavěná vždy na riskantním, surovém a jen hrubě zpracovaném materiálu, vybírá bizarní kostýmy, mobiliář a eklektickou hudbu. Divákům nedává žádný návod či manuál, nabízí zkušenost spoluprožít představení skrze zjitření vlastních emocí. Více zakoušení nežli poučování. A snad i katarzi.

Na Novou scénu ND přiváží kontroverzní choreografka a tanečnice představení s  bizarním názvem, který lze přeložit jako Muší jezero (El Llac de les Mosques). Při jeho tvorbě se netradičně nechala inspirovat estetikou divokých rockových koncertů a přišla s objevnou koncepcí - rockový koncert, ve kterém však zpěvačku nahrazuje baletka. Sol se vžívá do role frontmanky se vším všudy, po svém zpracovává všechny rituály klasického rockového koncertu - od představení jednotlivých interpretů, přes sóla až po typickou koncertní choreografii.

Působivá inscenace

Sol se vydala naší moderní historií po stopách rebelie. Narazila na fenomén rock-and-rollu. Ten v sobě nese potenciál kolektivní katarze a zároveň je pro Sol ideálním prostředkem k reflexi a kladení palčivých otázek přímo z jeviště. Rockový koncert je zároveň ideální výchozí situací pro zkoumání komunikace v rámci živého happeningu, vztahu mezi publikem a umělcem (a naopak) – tedy tématy, kterými se Sol po léta intenzivně zabývá.

Muší jezero je unikátní a působivou inscenací. Kloubí fyzické divadlo se syrovostí a energií rockové show. Živá kapela se na jevišti mísí s tanečníky, v inscenaci zazní vše od rock´n´rollu přes blues až po ohnivé flamenco. Strohá scénografie bez množství rekvizit a dekorací dává vyniknout obsahu a výkonům performerů, umožňuje divákovi i účinkujícím dostat se pod povrch, až na kost.

Další informace naleznete na www.novascena.cz nebo na našem Facebooku.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma