Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Spánek vypovídá o našem vztahu

Spánek vypovídá o našem vztahu
zdroj: tisková zpráva

Chování a návyky v posteli odrážejí kvalitu partnerského vztahu. Nejde však jen o sex!

Vědci překvapivě zjistili, že o hloubce našeho vztahu vypovídá hlavně společný spánek, protože při spánku s partnerem trávíme více času než kdykoliv jindy.

- Pokud partneři usínají v obětí, panuje ve vztahu důvěra a jeden na druhého se mohou spolehnout.
- Poloha, kdy partneři spí k sobě zády a dotýkají se jen svými zadky nebo zády značí vášnivý vztah, zároveň ale partneři respektují svoji nezávislost.
- Když každý z partnerů usíná na své straně postele a nedotýkají se, došlo k vzájemnému odcizení.

Pokud tedy partnerka není spokojena se sexuálním životem, pozoruje u svého protějšku poruchy erekce a zároveň není schopna s mužem spát v jedné ložnici, protože ji  budí chrápání, měla by zpozornět a s manželem si promluvit. Muži si často výše uvedené problémy neradi přiznají, případně je zlehčují („Každý pořádný chlap přece chrápe“). Podle odborného serveru www.sexualne.cz se v souvislosti s chrápáním  však mohou objevit i problémy s erekcí. Jde o problém zvaný syndrom spánkové apnoe. Vyskytuje se často u mužů středního a vyššího věku s nadváhou. V průběhu noci se objevují malé pauzy, ve kterých muž přestane dýchat, snižuje se zásobování tkání kyslíkem a spánek je nekvalitní.

Důsledkem spánkové apnoe může být i dlouhodobá únava, další přibírání na váze, bludný kruh se uzavírá, neboť muž, kterému se špatně spí, nemá chuť k pohybu, své deprese řeší dalším přejídáním nebo alkoholem. Alkohol poruchu spánku prohlubuje, před spaním je "sklenička, aby se mi dobře usínalo" naprosto nevyhovující. V této situaci je na místě svěřit se lékaři, který může pomoct a poradit, jak je možné s poruchou spánku i s poruchou erekce zatočit.

Průzkum v Británii prokázal, že více než jedna pětina párů spí odděleně. Důvodem je, že partneři nejsou schopni přestát zvyky a návyky svého partnera během spánku. Přitom chvíli před spaním by podle prof. Rosenblata měly partneři věnovat důvěrnému rozhovoru. Během dne totiž často nebývá čas si promluvit. Nicméně před spaním bychom neměli řešit žádné složité problémy ani se hádat.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma