Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -1°C Slabý déšť

Sněžná slepota

Sněžná slepota
zdroj: tisková zpráva

Ochrana očí je důležitá nejen před sluncem, ale i sněhem. Nevěříte? Pak můžete zažít tzv. sněžnou slepotu.

V zimním období je sněžná slepota velmi častá a pravidelně zaměstnává oční lékaře, ke kterým se takto postižení lidé dostávají přímo z horských chat. Jde o stav velice bolestivý a nepříjemný, avšak naštěstí sám odezní. Proč si ale takto zkazit pobyt na horách, když se můžete účinně chránit.

Účinek ultrafialového a infračerveného záření se na sněhu a zejména na ledovci znásobuje a způsobuje na nechráněných místech ošklivé popáleniny. Léčení je stejné jako u popálenin a úpalu. Prevence spočívá v ochranných krémech a mastích. Sněžná slepota je však zcela něco jiného. Může vzniknout i za mlhy, když prší nebo pokud je celý den zataženo, a to i v nižších nadmořských výškách. Nestačí se jen nedívat do slunce. Vzniká totiž prostým odrazem světla od sněhu. A se zavřenýma očima se sjezdovat nebo běžkovat opravdu nedá... Účinnou prevencí je používání kvalitních brýlí s UV filtrem pro hory. Pokud se vám nechce investovat do lyžařských brýlí (filtr je nejčastěji oranžový), vezměte si alespoň klasické tmavé sluneční brýle. Nemít brýle na očích, ale v batohu vás může pořádně vytrestat!

Sněžná slepota se častěji projeví až večer, když se vrátíte na chatu. Oči začnou úporně bolet, pálit a nesnášejí světlo. Stav se neustále zhoršuje a máte pocit, že se to nedá vydržet (zabírá Ibalgin nebo Ibuprofen 400 mg každých 8 hodin). Podle odborného serveru www.zeleny-zakal.cz sněžná slepota po několika dnech sama zmizí. Někdy do druhého dne, někdy ale až za tři dny. Nezbývá nic jiného než den prospat. Nevidíte totiž ani na tkaničky od bot. Poté už jdou oči otevřít a dívat se. Stejně ale postiženého čeká návštěva očního oddělení a pár dní nemocenské. Zde platí dvojnásob přísloví „Za chyby se platí“. Takže: brýle vždy s sebou!

Přímým slunečním zářením může vzniknout také zánět spojivek. Oči také pálí a jsou červené. Ke zklidnění pomáhají tmavé brýle, a to i v místnosti, a kapky do očí (Ophtalmoseptonex). Pokud bolesti neustupují, vyhledejte raději očního lékaře. 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma