Dnes je středa 1. května 2024.
Počasí dnes 21°C Polojasno

Sluneční brýle po celý rok? Chraňte své oči před UV zářením i v zimě!

Sluneční brýle po celý rok? Chraňte své oči před UV zářením i v zimě!
zdroj: Ivanko80 / Shutterstock.com

Nosíte sluneční brýle pouze v létě? Velká chyba! Chránit si svůj zrak před škodlivým UV zářením byste totiž měli po celý rok. To, že se právě nevyhříváte v plavkách na pláži totiž neznamená, že vám sluníčko nemůže poškodit zrak.  Překvapivě silné dokáže být slunce třeba na horách, kde se paprsky odrážejí od bílého sněhu.

Chraňte své oči před slunečními paprsky

Slunečné zimní dny při lyžování jsou příjemné, ale s kvalitní ochranou očí mohou být ještě hezčí. Sluneční brýle v zimě jsou nutností, protože sluneční paprsky odrážející se od sněhové pokrývky vás mohou nepříjemně oslňovat. Kdo tohle podcení, může se setkat s efektem zvaným  sněžná slepota. Ta se projevuje světloplachostí a nepříjemnou bolestí. Přestože za pár dní odezní, s pomocí slunečních brýlí na očích se ji můžete zcela vyvarovat.

Eliminace výskytu vrásek v očním okolí

Ať už je slunce vysoko na obloze nebo nízko nad obzorem, pokud se snažíte v takových podmínkách dobře vidět, mhouření očí se nevyhnete. Nebylo by lepší si zbytečné přivírání očí ušetřit a snížit tak vznik vrásek v jejich okolí, a ještě si užít ostré vidění? Se slunečními brýlemi můžete vidět jasně i za slunečného počasí.

Nižší riziko výskytu očních chorob

Nošení slunečních brýlí rozhodně není pouze módní záležitostí, ale nutností. Díky ochraně zraku v podobě brýlí snížíte riziko vzniku chorob, které jsou přímo spojené se slunečním zářením. Do značné míry také chrání oči jako bariéra před podrážděním očí větrem, prachem či jinými nečistotami. Z dlouhodobého pobytu na slunci bez účinné ochrany zraku vás může bolet také hlava, což je další důvod, proč by měly sluneční brýle patřit do vaší povinné celoroční výbavy.

Jak vybrat sluneční brýle

Sluneční brýle pánské, dámské i dětské nejsou žádným nedostatkovým zbožím a jejich pestrou nabídku naleznete v každé optice. Výběr rozhodně nepodceňujte a pečlivě zkontrolujte, zda jsou brýle opatřeny požadovaným UV filtrem, tedy 400 nm, a zajistí vám dostatečnou ochranu. Samozřejmě se před koupí ujistěte také o tom, že vám perfektně padnou, nikde netlačí a obroučky vám nebrání ve výhledu. Brýle také pravidelně čistěte speciálním hadříkem z mikrovlákna a pořiďte si na ně pevný obal, jenž je ochrání před poškozením.

shutterstock_741774673 zdroj: Olesya Kuprina / Shutterstock.com

Sluneční brýle nejsou pouze módní doplněk, ale celoroční pomůckou, která ochrání vaše oči před pálením, vysoušením, podrážděním či dokonce trvalým poškozením. S pomocí kvalitních brýlí budou vaše oči v bezpečí po celý rok a vy si i za slunečného počasí budete užívat ostré a jasné vidění.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 1.5.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,030 25,150
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma