Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Skoro zataženo

Slovo 21, z.s. opět spojuje české rodiny s rodinami cizinců z třetích zemí jedním z nejpřirozenějších způsobů – společným stolováním

Slovo 21, z.s.  opět spojuje české rodiny s rodinami cizinců z třetích zemí jedním z nejpřirozenějších způsobů – společným stolováním
zdroj: tisková zpráva

Ochutnat vietnamské či turecké jídlo můžete i v bistru na rohu, o jejich krajině se dočtete na internetu, ale pravou atmosféru, zajímavé jídlo i lidi poznáte díky projektu „Rodina Odvedle“.

„Rodina Odvedle“ je projekt sbližující české rodiny s rodinami cizinců z třetích zemí, kteří nacházejí nový domov v České republice. Cílem projektu je poznat se s novými lidmi, zkusit něco neotřelého a ochutnat zajímavé jídlo, neboť přeci jídlo spojuje. To vše můžete zažít, když se i vy zapojíte do projektu „Rodina Odvedle“.

Myšlenka projektu „Rodina Odvedle“ vznikla v neziskové organizaci Slovo 21, z. s., v roce 2004. Nositeli myšlenky jsou sami cizinci žijící už několik let v Čechách, kteří vědí, jak je to těžké, když člověk neumí jazyk, neumí se orientovat v novém prostředí a potřebuje poradit a na někoho se obrátit. Z toho vychází snaha najít si tu přátele, seznámit se s lidmi podobného myšlení. „Říkali jsme si, že jídlo spojuje lidi, tak je to aspoň u nás v bývalé Jugoslávii, a bylo by hezké, kdyby se za jedním stolem sešli členové české rodiny a rodiny cizinců a mohli společně poobědvat. Naplánovali jsme, že se v jeden den střetne 50 českých rodin a 50 rodin ze třetích zemí po celé České republice. Na začátku to bylo pro české rodiny velmi nezvyklé, že mají k sobě domů pozvat někoho, koho neznají. Věřili jsme tomu a přáli si, aby se akce podařila. A za 13 let se už tak sešlo na 1446 rodin,“ vysvětluje Ljiljana Batovanja, koordinátorka projektu.

Rodina zdroj: tisková zpráva

Pozvat k sobě domů někoho cizího, pohostit ho a popovídat si s ním, není pro každého jednoduché, ale právě domácí atmosféra láme ledy a lidé se rozpovídají, pochutnají si na dobrém jídle a zapomenou na čas. Součástí každého setkání je i asistent z neziskové organizace Slovo 21, z. s., který v případě počáteční nervozity nadhodí společná témata a naváže rozhovor. Přihlášené rodiny se „párují“ na základě společných zájmů, povolání, vzdělání, koníčků, dětí, jednoduše tak, aby si při společném stole měli o čem popovídat. Díky vzájemným návštěvám se víc poznají a zjistí jeden o druhém zajímavé věci. Už to pro českou rodinu nebude nějaký cizinec, co má malou sámošku v ulici, ale milý pán, který má dvě děti, manželku, hraje na klavír, rád čte detektivky a miluje svíčkovou.

Za ta léta, kdy projekt běží, jsme seznámili více než 2800 lidí, ze kterých se stali přátelé, a většina z nich se setkává dodnes.

„Na setkání jsme se těšili, ukrajinské jídlo jsme nikdy nejedli, bylo úžasné a s rodinou si velmi rozumíme. Už jsme se i domluvili na dalším setkání, tentokrát u nás doma,“ vysvětluje své dojmy ze setkání Terezie Vasilovčík Šustrová. 

RodinaII zdroj: tisková zpráva

Poznáme několik zajímavých příběhů, kdy česká rodina pomohla rodině cizinců najít práci v jejich oboru, podala jim pomocnou ruku při řešení nepříznivé situace, našla lepší bydlení a podobně. Každé z těchto setkání mělo smysl. Myšlenka spojovat Čechy s lidmi z třetích zemí a pomoct jim tak k lepší integraci v naší zemi, a naopak dát možnost Čechům poznat cizince a jejich svízelnou situaci, se naplnila. Projekt je úspěšný nejen v České republice, ale i v zahraničí a to v Portugalsku a Španělsku.

Do projektu se můžete kdykoliv zapojit, stačí, když se zaregistrujete na stránkách naší organizace www.slovo21.cz, kde najdete i bližší informace o projektu.

TENTO PROJEKT ZAMĚŘENÝ NA INTEGRACI CIZINCŮ JE FINANCOVÁN MINISTERSTVEM VNITRA ČESKÉ REPUBLIKY

prko zdroj: tisková zpráva

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma