Síla japonského křenu omráčí Vaše chutě. Seznamte se s wasabi!
Jestli jste jedlíkem sushi, tak wasabi jistě budete znát. Ale kdo tento název slyší poprvé, tak pozor na zelenou hmotu, která se právě k jídlu sushi podává. Wasabi je japonský zelený křen, který je velmi ostrý. Tvoří jednu z nejběžnějších ingrediencí japonského jídla sushi (suši).
Používá se jako přísada v japonské kuchyni. U nás ho můžeme zakoupit v podobě pasty nebo prášku. Jestliže wasabi ponecháte na vzduchu, bude ztrácet na síle. Wasabi je název pro japonský zelený křen, který je silnější než nám známý křen selský. Stejně jako křen selský má velmi výrazné aroma. Pěstuje se nejen v Japonsku, ale i na severozápadě Severní Ameriky.
Křen má velmi specifické nároky na prostředí, velkovýrobně se pěstuje na Hokkaidu a na dalekém jihu Kyushu, ale také v Severní Americe. Používá se jako přísada v japonské kuchyni. Pěstování wasabi je velmi náročné a výsledný produkt je tím pádem drahý.
Výživné hodnoty japonského křenu
Čerstvé wasabi je bohaté na vitamín C, vitamín B6 (pyridoxin), hořčík a vápník. Naopak obsahuje velmi málo sodíku a žádný cholesterol a tuk. Navíc při trávení pomáhá stimulovat žaludek. Ve 100 gramech má asi jen 80 kalorií, což by z něj učinilo poměrně zajímavý doplněk diety, ale již množství o velikosti lískového oříšku by mnohému stačilo. Zastavují množení bakterií v ústní dutině, omezují proliferaci rakovinných buněk a mají antiastmatické účinky.
Kurzy
Finance
Kurzovní lístek: 26.11.2024 Exchange s.r.o.
EUR | 25,290 | 25,410 |
USD | 24,050 | 24,230 |