Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Síla hlávkového zelí: Dříve zahánělo kurděje, teď je lékem proti depresím!

Síla hlávkového zelí: Dříve zahánělo kurděje, teď je lékem proti depresím!
Hlávkové zelí | zdroj: ThinkStock

Jeho cena je nízká, stojí nás pár korun. Přitom spousta lidí ani neví, jaký se v něm skrývá poklad pro naše zdraví. Hlávkové zelí. Už staří Řekové ve 4. století př. n. l. s oblibou konzumovali tuto zdravou zeleninu. V Římě ho dokonce využívali k léčitelství. Dejte si "zelnou" kúru a připravte své tělo na přicházející zimu!

Hlávkové zelí můžeme jíst syrové, vařené, kysané nebo sterilované. Záleží na tom, co kdo z nás má rád. Kdo ale chce hodně prospět svému zdraví, vybere si zelí kysané, které je nejzdravější. Zvlášť nyní, kdy je náš organismus oslabený po dlouhé zimě, jím můžeme posílit imunitu i celkové zdraví.

Způsob výroby kysaného zelí údajně převzali ve středověku Slované od Tatarů. Při objevných cestách po světových mořích nevyplouvali dávní mořeplavci bez beček kysaného zelí, které je chránilo před obávanými kurdějemi, nemocí z nedostatku vitaminů. Léčivé vlastnosti této zeleniny lidé tedy využívali odedávna. 

Hlávkové zelí Hlávkové zelí | zdroj: ThinkStock

Čím prospívá

Zelí má vysoký obsah vitaminu C, obsahuje vitamin K, E, vitaminy skupiny B včetně kyseliny listové a pantotenové, betakaroten, z minerálů pak draslík, molybden, hořčík, železo, vápník a zinek. Nechybí mu ani bílkoviny, organické kyseliny a vláknina. Zelí aktivuje metabolismus sacharidů, stimuluje nervy a mozek, zlepšuje náladu a koncentraci. Díky vysokému obsahu vitaminu B12 působí proti depresím. Uvolňuje napětí, podporuje spánek, protože uklidňuje nervový systém a snižuje krevní tlak a celkově posiluje imunitní systém. Povzbuzuje krvetvorbu, aktivuje okysličování buněk a podněcuje jejich růst, zvyšuje libido. Pročišťuje střeva, působí příznivě proti zácpě, má schopnost vázat těžké kovy, které odstraňuje z organismu, ochraňuje střevní mikroflóru. Zelí také působí proti bakteriím, zelná šťáva pomáhá při léčbě dny a žlučníkových kamenů. Přičítají se mu účinky při léčbě žaludečních vředů díky obsahu látky S-metylmetionin, která zřejmě urychluje jejich zacelování. 

Hubněte se zelím!

Zelí, ať už bílé nebo červené, je vynikající zeleninou při hubnutí. Díky vláknině zasytí, přitom obsah kilojoulů má minimální a červené zelí kvůli své nasládlé chuti dokonce uspokojí chuť na sladké. Bílé zelí má 121 kJ/100 g, červené 134 kJ/100 g. Červené zelí pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi, má hodně provitaminu A a vitaminů skupiny B a také důležitý selen, který působí jako antioxidant. Červené i bílé zelí má nezastupitelné místo ve vegetariánském jídelníčku a všude tam, kde se jí zdravě.

 
Salát ze zelí Salát ze zelí | zdroj: ThinkStock
Zdroje:
epuls.cz

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma