Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Růžovka: jak s ní bojovat

Růžovka: jak s ní bojovat
zdroj: tisková zpráva

Růžovka. Slovo, které může připomínat houbu nebo třeba český televizní seriál z lékařského prostředí.

Růžovka, latinsky rosacea, je kožní onemocnění, které se projevuje zčervenáním kůže obličeje, pupínky, a někdy dokonce i zbytněním nosu. Pro podobnost s akné se také někdy nazývá akné dospělých, na rozdíl od něj ale nemá ucpané černé póry.

Růžovka se nejdříve projevuje přechodným a později i trvalým začervenáním obličeje a rozšířením žilek na konvexních částech obličeje, jako jsou nos, tváře, brada a čelo. Později se k tomuto začervenání, které dalo chorobě název, přidávají i další zánětlivé změny jako pupínky a puchýřky.

Pokud není růžovka léčená, dochází u pacienta ke zbytnění vaziva a mazových žláz, a kůže obličeje tak dostává velmi hrubý vzhled s roztaženými póry a připomíná pak slupku citrusových plodů – citrónu či pomeranče. Kromě toho na nose vznikají hrbolaté až květákovité útvary, tzv. rinofyma.

Na vzniku růžovky se podílejí dvě hlavní příčiny: porucha drobných cév v obličeji, která je podobná vzniku metliček na dolních končetinách, a také porucha funkce mazových žláz. Ke vzniku onemocnění pak přispívají zejména faktory, které zvyšují prokrvení obličeje, jako je například stres, alkohol, horké nápoje, horké prostředí a sluneční záření, cvičení, sauna, větrné či mrazivé počasí a ostrá jídla. Spekuluje se také o negativním vlivu některé kosmetiky a onemocněních trávicí soustavy, ale zatím se souvislost prokázat nepodařilo. 

Pokud už růžovkou trpíte, můžete se vyvolání jejích projevů vyvarovat omezením horkých nápojů, kořeněných a ostrých jídel a alkoholu. Stejně tak byste svou kůži měli chránit před ultrafialovým zářením a mechanickým drážděním, vyvarovat se stresu a přílišné fyzické námahy. 

Kosmetický tip: Eucerin® řada pro citlivou pleť obličeje se sklonem k zarudnutí  (Anti-Rötungen) obsahuje pečující přípravky pro každodenní péči o pleť se sklonem k tvorbě červených skvrn a rozšířených žilek. Výrobky obsahují licochalcon, vysoce účinný extrakt z kořene lékořice Glycyrrhiza Inflata. Ideálně se doplňují a jsou vhodné jako komplementární péče při dermatologické léčbě.

Podle odborného serveru www.krecove-zily.cz probíhá léčba růžovky ve dvou rovinách. Zánětlivá složka se léčí antibiotiky a rozšíření cév je pak možné odstranit například laserem či dermatokoagulací. Léčba je tedy poměrně jednoduchá, vzhledem k použití moderních metod ale může být velmi nákladná.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma