Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Rovnátka nejsou (jen) pro děti!!

Rovnátka nejsou (jen) pro děti!!
zdroj: tisková zpráva

Ortodoncii lidé obvykle vnímají jako stomatologický obor, což není ani zdaleka přesné. A vůbec nejde o jakýsi „módní trend“ spočívající v nasazování rovnátek, dětem, ani se jimi výlučně nezabývá, i když malí pacienti tvoří značnou část klientely…

Za minulého režimu živořil tento medicínský obor na okraji zájmu. I to, kromě jiného, vedlo k tomu, že dnes má až 85% (!) obyvatel vadu chrupu. U zhruba patnácti procent pak jde i o těžší postižení, kde jsou už naprosto nezbytné úpravy a opomíjením se stav nadále zhoršuje, až může dojít na operační řešení. Pohled na „ohořelé františky“ v ústech či pokřivenou čelist jsou obtížně přijatelné i společensky …

Mnoho lidí má dojem, že ortodoncie jsou pouze rovnátka, tak jednoduché to však ani zdaleka není, jak nám vysvětlil MUDr. Ilia Hristov Ivanov, do jehož ordinace jsme zavítali:.

Úvodem je třeba říct to zásadní: velikost zubů a tvar čelisti jsou geneticky dané. Bohužel není pravidlem, že dítě obojí zdědí jen po jednom z rodičů. Mnohem častěji dochází k opaku, takže je třeba oba rozdílné prvky sladit, uvést do rovnováhy. Pochopitelně menší či větší defekty mají vliv i na špatnou  funkčnost a vyšší kazivost chrupu,  nejde jen o estetické hledisko.

Prohlídka kamerou

Návštěva ordinace začíná netradičně, pan doktor nevezme do ruky obligátní zrcátko (a vrtačku už vůbec ne) ale kameru, jejímž prostřednictvím zdokumentuje stav chrupu. Následuje otisk a rentgen, které nemilosrdně odhalí všechny vady.

Mezi nejčastější patří různé chyby skusu (horní či dolní zuby jsou posazeny moc dovnitř nebo naopak ven) nebo nemají dost místa kvůli nedostatečném prostoru v dásni či nadprůměrné velikosti, velmi častý je předkus (horní přední evidentně přečnívají) obrácený skus (opačný extrém) otevřený skus (pokud se při skousnutí horní a dolní nesetkávají a je mezi nimi volný prostor) a mezery mezi zuby (velikost je příliš malá na prostor v čelisti.

Optimální čas pro návštěvu ortodonta je v době, kdy se začnou prořezávat stálé zuby kolem 7 -8 let, i když někdy je lepší počkat. Dnes však nejsou zvláštností pacienti kolem třiceti let či starší, někteří se dokonce pro rovnátka rozhodnou i v padesáti!!

Některé vady, jako například zkřížený skus, však potřebuji léčbu již v dětském věku. Pokročil i vývoj oblasti materiálů, růžová snímatelná rovnátka s drátky se používají podle indikace hlavně v dočasném chrupu, či jako příprava na zahájení kvalitnější léčby fixním aparátem. Ten má pochopitelně (tím, že působí nepřetržitě 24 hodin) mnohem vyšší efekt.

Dlouhodobý proces

Nelze ovšem očekávat zázraky, celý proces trvá 2-3 roky, následuje pomalu stejně dlouhé udržovací období, zaměřené na to, aby se vada nevrátila. Rovnátka se skládají z kovových kroužků a zámků, nalepených na sklovinu, různých druhů drátů (oblouky), které se k nim přivazují. MUdr. Hristov Ivanov k tomu podotýká: Je nezbytně nutné udržení nadprůměrné úrovně hygieny celé dutiny ústní po dobu léčby, ostatně bez toho ji nelze ani zahájit!

Při špatném čištění může dojít ke vzniku řady kazů, barevných změn skloviny, zánětu dásní. Pacient ani nesmí ukusovat příliš tvrdou stravu, dochází totiž k odlomení zámků a tím k prodloužení doby léčby, nejsou vhodné sladkosti s lepivou konzistencí a dlouho setrvávající v ústech-  karamely, apod. Kontroly jsou vhodné jednou 6- 8 týdnů.

I když ortodoncie řeší především esteticko-funkční vady, zdravotní pojišťovny na ni přesto přispívají - nehradí celkem pochopitelně celou dvou až tříletou léčbu, takže vyjde na tisíce, ale spíš desetitisíce korun. Naštěstí nejde o jednorázovou platbu, je rozložena do výše zmíněného období, čímž se stává přijatelnou pro většinu populace. I proto je o ortodoncii velká poptávka.



Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma