Dnes je pátek 3. května 2024., Svátek má Alexej
Počasí dnes 11°C Občasný déšť

Řezná a tržná poranění: Jak je ošetřit doma? A kdy raději navštívit lékaře?

Řezná a tržná poranění: Jak je ošetřit doma? A kdy raději navštívit lékaře?
zdroj: Pexels

Řezné poranění, tržnou ránu nebo jiné poranění kůže si čas od času přivodí každý. Značně se ale může lišit stupeň závažnosti zranění. Jak se doma zachovat a kdy už raději navštívit lékaře? Poradíme vám v článku.

První pomoc by měla poskytnout druhá osoba

Je vždy lepší, pokud s ošetřením poranění může pomoci druhá osoba. Dvojnásob to platí v případech, kdy rána opravdu silně krvácí nebo pokud se vám při pohledu na krev dělá nevolno.

Osoba, která ránu ošetřuje, by si v první řadě měla sama rychle umýt, resp. vydezinfikovat ruce, aby se do rány nebo na zdravotnický materiál nedostaly bakterie.

Silné krvácení je potřeba zastavit

Ani malou ránu nemá smysl lepit náplastí, pokud ještě krvácí. Nejdřív proto musíte krvácení zastavit. U menších ran stačí přiložit kapesník, obvaz nebo třeba čistý ručník. Ránu takto na několik minut stlačte, krvácení by mělo brzy přestat. Ruce či nohy můžete zvednout nad úroveň srdce, což zpomalí průtok krve a krvácení tak rychleji ustane.

Pokud rána krvácí opravdu silně, mohla tedy být zasažena žíla, nebo dokonce tepna, může být nutné končetinu zaškrtit. Současně je u těchto poranění, kdy jsou zasaženy důležité cévy, zpravidla nezbytné ihned navštívit ambulanci, nebo dokonce volat záchrannou službu.

Ránu vyčistěte

Když krvácení ustane, měli byste ránu očistit. Proveďte to nejlépe tekoucí vodou. Dejte pozor na to, abyste krvácení opět nespustili. Pozor také na dezinfekci, tu byste neměli nanášet přímo do ran, zejména pokud jde o rány větší. Raději dezinfikujte okolí rány a ránu samotnou očistěte pouze tekoucí vodou. Výjimkou mohou být menší ranky, u kterých máte podezření, že mohou být silně zanesené bakteriemi, zde lze dezinfekci v rozumné míře použít.

Co dělat, aby se rána znovu neotevřela?

Menší řezné a tržné rány vám pomohou uzavřít náplasťové stehy, které si jednoduše koupíte v lékárně nebo na internetu. Jde o stahující proužky, díky kterým ránu zacelíte bez skutečných stehů. Ušetříte si tak návštěvu lékaře i bolestivé šití, rána se poté krásně zacelí.

Na drobné řezné a tržné ranky pak můžete použít klasickou náplast, jindy zase může být vhodnou volbou gáza a obvaz, což platí zejména pro větší rány a odřeniny. U velkých tržných a řezných ran se pak šití u lékaře nevyhnete.

Jakmile něco není v pořádku, lékaře neodkládejte

Jestliže se nedaří krvácení zastavit, případně se rána během dalších dnů neustále otevírá, je bolestivá nebo se objevil nepříjemný hnis, velký otok apod., neměli byste již s návštěvou lékaře otálet. Každá otevřená rána do našeho těla je velice riziková, a jestliže vám tělo dává signály, že něco není v pořádku, na léčbu svépomocí již není prostor.

Dle míry závažnosti proto sedněte do auta a vydejte se na pohotovost, případně si zavolejte záchrannou službu.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 3.5.2024 Exchange s.r.o.

EUR 24,970 25,090
USD 23,200 23,380
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma