Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Rakovina varlat je nejčastějším nádorovým onemocněním u mladých mužů

Rakovina varlat je nejčastějším nádorovým onemocněním u mladých mužů
zdroj: tisková zpráva

Zhoubné nádory varlat představují asi 1 % všech zhoubných nádorů u mužů.

Zhoubné nádory varlat se v každém věku, ale nejčastěji se objevují mezi 20. - 35. rokem. Ve zmíněné věkové skupině se jedná o nejrozšířenější formu rakoviny. Jestliže je nádor varlete objeven včas, mají pacienti devadesátiprocentní šanci na trvalé vyléčení.

Počet případů rakoviny varlat u nás od roku 1984 trvale roste. V roce 2003 je udáváno 9 případů na každých 100 000 obyvatel. Dle regionů postihuje tento typ nádorového onemocnění s velkým náskokem obyvatele Prahy, dále muže z Jižní Moravy, Libereckého kraje a Olomouckého kraje.  Na rozdíl od rakoviny prsu, kterému je jako společenskému tématu věnována velká pozornost (řada osvětových kampani, medializace v tisku, apod.), je rakovina varlat relativně nedoceněným nebezpečím, o kterém většina mužů v rizikové skupině téměř netuší.

Důležitost samovyšetřování
Rakovině varlete nelze úplně předejít. Je však nutné, aby se muži od svých patnácti let jednou za měsíc vyšetřovali. A jak na to? Po koupeli si stoupněte před zrcadlo a sledujte případný otok nebo tah. Každé varle vyšetřete tak, že položíte palec shora a ukazovák s prostředníkem zespodu varlete. Mělo by být na omak hladké, vejčité, pevné. Je běžné, že se velikost varlat mírně liší. Vzadu nahoře nahmatáte menší citlivý útvar - nadvarle. Pokud se budete prohlížet pravidelně, neobvyklé útvary snadněji poznáte.

Jak se rakovina varlat léčí
Při léčbě rakoviny varlat dodržují čeští lékaři pokyny Evropské urologické společnosti, která má velmi přesné návody na postup pro jednotlivá stadia onemocnění. Pro úspěšnou léčbu je nutné znát především typ nádoru, protože takzvané seminomy dobře reagují na ozařování, zatímco ostatní nádory nikoli. Při operaci se odebírá celé varle i s chámovodem, při podezření na metastázy v mízních uzlinách se odebírají i tyto a často následuje i chemoterapie, která má za úkol zničit nádorové buňky. Krajní možností léčby je ASCT, tedy transplantace vlastních kmenových buněk spolu s razantní chemoterapií.

Pacientovi se před zahájením léčby odebere kostní dřeň a zamrazí se. Následují cykly velmi vysokých dávek cytostatik. Tyto toxické látky zahubí nejen buňky "nemocné", ale i ty zdravé, hlavně buňky trávicího traktu, vlasových váčků nebo buňky krevní. Proto bývá nemocným po chemoterapii špatně, proto jim vypadávají vlasy a jsou unavení a náchylní podlehnout i méně závažným infekcím. Léky totiž zničí i bílé krvinky, které tělo brání.

Po chemoterapii následuje infuze kmenových buněk, které doputují do kostní dřeně, kde se dále dělí. Bez transplantace by pacient velmi pravděpodobně zemřel na banální rýmu.

Rizikové faktory onemocnění
· nesestouplé varle
- považuje se za nejzávažnější rizikový faktor při vzniku nádoru varlat - rodiče by proto měli pečlivě sledovat vývoj dítěte a pokud nedojde k sestupu spontánně, je nutné přistoupit k chirurgickému řešení (výkon by měl být proveden do 2 let dítěte) · nadměrná hormonální stimulace
· předčasná puberta
· opakované záněty varlat
· kouření
· expozice k některým těžkým kovům a chemikáliím
Studie také prokázaly zvýšený výskyt nádorů varlat u vrcholových sportovců a hochů, kteří ve druhém desetiletí života zatěžovali nadměrně svůj organismus.

Případné následky
Chirurgické odstranění jednoho varlete samo o sobě nevede k impotenci ani neplodnosti, pokud je ponechané varle plně funkční. Chemoterapie, ale i radioterapie, však může poškodit tvorbu spermií ve zdravém varleti a může vést až k trvalé neplodnosti. Proto je ještě před zahájením takové léčby pacientovi umožněn odběr a zamražení spermatu ve spermabance pro jeho eventuální použití k umělému oplodnění. Nádorové onemocnění i jeho léčba můžou mít vliv na snížení zájmu o sex, ale při dobré toleranci léčby a při psychické pohodě lze v pohlavním životě pokračovat. Rozhodně je však doporučována bezpečná antikoncepce a početí dítěte je vhodné až s odstupem 2 let od ukončené chemoterapie i radioterapie.

Jak se nádorové onemocnění pozná
Mezi nejčastější příznaky rakoviny varlat mohou patřit:
· změny objemu varlete (zmenšení nebo zvětšení),
· změny na povrchu varlete (bulky, hrbolky, jiné nerovnosti),
· zatvrdnutí varlete,
· tlak nebo bolest ve varleti a okolí,
· bolest v podbřišku a tříslech,
· případně i zvětšení a citlivost v oblasti prsních bradavek.
S kteroukoliv z těchto potíží je třeba neprodleně vyhledat lékaře, který provede vyšetření ultrazvukem, případně odebere k vyšetření tkáň přímo z varlete.

Jak onemocnění předejít
Mnohé lze ovlivnit způsobem života, a proto odborníci doporučují především:
· nekouřit,
· omezit pití alkoholu,
· pravidelně provádět samovyšetřování varlat.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma