Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Půjčka na bydlení od státu. Kdo na ni má nárok a kdy se vyplatí?

Půjčka na bydlení od státu. Kdo na ni má nárok a kdy se vyplatí?
zdroj: Unsplash.com

Snad každý má dokonalou představu o tom, jak by měl vypadat jeho vysněný domov. Někdo sní o domu na kraji lesa a s velkou zahradou, někdo zase o městském bytě s vysokými stropy. Ceny nemovitostí však každým rokem rostou a pro mnoho lidí je čím dál těžší financovat realizaci svého snu. Půjčka od státu vám může na cestě k vlastnímu bydlení pomoci, ale ne každý na ni dosáhne. Jaké jsou podmínky pro její získání a kdy je vhodnější alternativou hypotéka?

Půjčka na bydlení představuje pro mnoho rodin často jedinou šanci, jak bydlet ve vlastním. Stát nabízí mladým rodinám půjčky na bydlení s nízkým úrokem, při narození dítěte navíc mají nárok na 30 000 Kč. O státní půjčku na bydlení mohou žádat:

  • Manželé a registrovaní partneři do 36 let.
  • Lidé do 36 let, kteří trvale pečují o dítě mladší 6 let.
  • Samoživitelé pečující o dítě mladší 6 let.

Kdy se vám vyplatí státní půjčka?
Ke státní půjčce se sice vážou nižší úroky, nicméně výše úvěru je limitována. Na koupi domu získáte nanejvýš 2 miliony korun, chcete-li si pořídit byt, pak si můžete půjčit maximálně 1,2 milionu korun. Sehnat bydlení za takovou částku je ale v podstatě nemožné, zvlášť ve větších městech, kde ceny nemovitostí v posledních letech rapidně rostly. Státní půjčka se proto rodinám vyplatí především v případech, kdy na bydlení potřebují jen menší finanční obnos. Zároveň musejí splňovat další podmínky. Uvěr lze totiž čerpat:

  • na stavbu či koupi domu s podlahovou plochou do 140 m²,
  • na nákup bytu s podlahovou plochou do 75 m².

Tip: Státní půjčku do maximální výše 300 000 korun můžete využít také na rekonstrukci bytu či domu.

S hypotékou máte větší výběr
Naproti tomu při sjednání hypotéky můžete získat třeba i 20 milionů korun a dobu splácení si nastavit až na 30 let. V porovnání se státní půjčkou tak budete mít při výběru nemovitosti mnohem volnější ruku. Některé banky a stavební spořitelny navíc poskytují svým klientům ke sjednání hypotéky i řadu výhod. Například Raiffeisen stavební spořitelna nabízí možnost využít až 20 % z půjčené částky na cokoliv – třeba i na vybavení domácnosti.

Splnit podmínky pro získání hypotéky nebo půjčky od státu sice není jednoduché, přesto je to přijatelnější řešení než bydlet desítky let v pronájmu. Investujete totiž do něčeho, co vám zůstane.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma