Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Proč nejdeme do páru? Aneb zamyšlení nad hledáním pana Božského

Proč nejdeme do páru? Aneb zamyšlení nad hledáním pana Božského
Šťastný pár | zdroj: ThinkStock

Půjdu dnes přes Tyršův sad, nebo si to namířím po Veveří? Je jedno, pro kterou cestu se rozhodnu – Božský půjde tou druhou. Nebo alespoň po druhé straně chodníku. Pesimistické? Možná...

Pozitivně myslet

V každé druhé knize, jejímž opusem je čtenáře motivovat, se tato slova skloňují ve všech pádech. Občas si na ně pak vzpomeneme, ale pesimismus je tvrdohlavec a nedá si pokoj. A co když máme Božského na dosah? 

Co když je jich víc? Kolik už jsme jich nechali odejít?

Možná to byl ten, co mi tenkrát vyrazil z rukou koblihy přímo ve dveřích pekárny. Ach, kéž by. Sice krásná, nicméně málo platná úvaha. Ten už se nadobro ztratil v davu. Ale proč se za mnou otočil?

Že by sympatie? 

Snad. Ale možná se chtěl pouze ujistit, že za sebou netrousím další koblihy. Jestli tomu bylo tak, kéž bych je tenkrát trousila. Můžeme mít tisíc "ale", avšak minulost je minulost. Je podtržená a uzavřená. Ono zmíněné "kéž" je povzdech, který má stejný efekt jako "ale".

Byl to tedy pan Božský? Budete se divit, možná dokonce nesouhlasit, ale byl. Ale pouze na ten kraťoulinký okamžik. A z takových chvilkových Božských se skládají naše single životy, kousek po kousku. Život nejedné z nás. Ale kde je ten, který nám bude nosit květiny den co den? Kde je ten, který se otočí pokaždé, když se s ním rozloučíme? Kde je ten, co bude mít samou pýchou o pět centimetrů víc, když půjde vedle nás?

Pro Božského budete květinou...
Pro Božského budete květinou...

Snad se nám všem jednou ta chvíle s Božským protáhne na chvíli, která se bude počítat na roky, nikoli na vteřiny. Chvilkové Božské budeme potkávat celý život, ale jen málo z nich se skutečně zastaví a zdrží. Ale jedno je jisté – jakmile se jeden zastaví, uvěříme, že víc jich neexistuje. Ale prozatím jsou jich stovky...

Co udělat pro to, abychom i my "šli do páru"?

Více se rozhlížet kolem sebe, než koukat do zpětného zrcátka. V něm nové tváře neuvidíme, ale kolem sebe vidíme mraky potenciálních, mnohdy potenciálnějších.

Když mluvím o Božském, mluvím o osudu, ačkoli ho často zpochybňuji v jiných životních otázkách. Těmito slovy bych chtěla navázat na nedávný článek, v němž jsem se nad osudem zamýšlela. Tato úvaha by mohla být jeho dostižným pokračováním.

AUTOR: Jana Cenková

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma