Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Pro a proti elektrických kartáčků

Pro a proti elektrických kartáčků
zdroj: Alliance Images / Shutterstock.com

Poslední dekády se nesou ve znamení technologického pokroku, který výrazně ovlivnil náš každodenní život. A nejinak je tomu i v případě ústní hygieny. Doby, kdy v podstatě jedinou cestou k vyčištěným zubům byl klasický manuální kartáček, jsou už delší čas minulostí. Dnes je na trhu celá řada elektrických kartáčků. My se v tomto článku podíváme na základní varianty kartáčků moderní doby, jejich vlastnosti a výhody.

Mezi klasickým a elektrickým kartáčkem je nespočet rozdílů. Tím nejvýraznějším bude pro mnoho z vás jejich cena. Obyčejný kartáček pořídíte nejčastěji za několik desítek korun. Zatímco za kvalitní elektrický kartáček zaplatíte spíše několik set až tisíc korun.

Zajímavostí je, že klasickým kartáčkem jsme schopni provést přibližně 600 čistících pohybů za jednu minutu. I když se to může jevit jako vysoké číslo, tak elektrický kartáček takovýchto pohybů udělá 8 000–64 000 za jednu minutu. Z toho je patrné, že elektrický kartáček díky svému výkonu chrup vyčistí lépe. A to i za kratší čas.

Nevýhodou klasického kartáčku je nejčastěji nedostatečné povědomí o správné technice čištění zubů. Nejenže jsou zuby v takovém případě špatně vyčištěné, ale dokonce může dojít i k jejich poškození. Oproti tomu jsou elektrické kartáčky o poznání bezpečnější a díky již zmíněnému výkonu především účinnější.

Nyní se pojďme zaměřit na konkrétní druhy elektrických kartáčků.

Rotační kartáček
Základním typem elektrických kartáčků je kartáček rotační. Poznáte ho podle kulaté čisticí hlavy, která se otáčí o 90° tam a zpět, což napodobuje běžné krouživé pohyby. Rotační kartáček dosahuje přibližně 10 000 pohybů za minutu. I přes nízké otáčky je však stále mnohem lepší volbou než běžný manuální kartáček.

Oscilační kartáček
Tento druh kartáčku v sobě kombinuje rotaci a pulzační pohyby hlavy. Jde v podstatě o rotační kartáček s doplňkovou funkcí pulzace, která má velký vliv na odstranění zubního plaku. Nevýhodou u rotačních a oscilačních kartáčků je namáhání dásní a nedostatečné vyčištění mezizubních prostorů.

Sonický kartáček
Velké oblibě se aktuálně těší sonický kartáček, jehož funkce je založena na vibracích (mikropohybech) ze strany na stranu a to všechno se odehrává ve vysokých rychlostech až 40 000 kmitů za minutu. Díky speciálně tvarované hlavě si sonický kartáček poradí mnohem lépe i se zubním kamenem. Výhodou je šetrnost k dásním a vyčištění mezizubních prostorů. Naopak nevýhodou je vyšší cena oproti rotačním a oscilačním kartáčkům.

Ultrazvukový kartáček
Mnozí odborníci považují ultrazvukový elektrický kartáček za budoucnost v oblasti čištění zubů. Ve své podstatě jde o sonický kartáček, který vedle mikropohybů ještě generuje ultrazvuk. Jeho frekvence se pohybuje okolo 1.6 MHz a jejím cílem je rozrušení bakteriálních řetězců na povrchu zubu.

Který typ je nejlepší?
Na tuto otázku neexistuje univerzálně správná odpověď. Každý z uvedených kartáčků má svá pro a proti. Doporučujeme poradit se s odborníkem dříve, než utratíte peníze za nový elektrický kartáček.

Každopádně investice do kvalitního elektrického kartáčku se rozhodně vyplatí. Oproti klasickému kartáčku vám poskytne mnohem kvalitnější péči o zuby a zároveň vám ušetří čas.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma