Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Přijďte se pokochat fotografiemi krále českého erotického aktu Františka Drtikola

Přijďte se pokochat fotografiemi krále českého erotického aktu Františka Drtikola
Fotografie Františka Drtikola | zdroj: Uměleckoprůmyslové muzeum

František Drtikol (1883 - 1961) patří mezi naše celosvětově uznávané umělce. Jako fotograf čerpal ze secese, kubismu a futurismu. Snažil se o kultivaci i svého duchovního života, hlásil se k východnímu náboženství a byl praktikujícím buddhistou. Miloval ženské tělo, jemuž zasvětil podstatnou část svého profesního i osobního života.

Na podrobnosti z Drtikolova života nebo na otázky týkající se jeho fotografií vám mohou zodpovědět při jedné z přednášek, které jsou doprovodným programem výstavy v pražském Uměleckoprůmyslovém muzeu s titulem "František Drtikol: Z fotografického archivu".

"Výstava Františka Drtikola čerpá z autorova daru, který byl předán do sbírek Uměleckoprůmyslového musea v Praze roku 1942. Výběr je sestaven z jedinečných fotografií, většinou pracovních studií a variací, které ve své době nebyly určeny k veřejnému prezentování. Jsou hlubokou sondou do Drtikolovy ateliérové práce," přibližují tematickou charakteristiku organizátoři expozice.

Navíc v termínech 10. září, 15. října a 12. listopadu proběhnou komentované prohlídky s kurátorem výstavy Janem Mlčochem, při kterých neplatíte nic navíc k platné vstupence.

Drtikolovy fotky budou zpřístupněny od 5. září do 24. listopadu v budově Uměleckoprůmyslového muzea na Praze 1.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma