Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -1°C Slabý déšť

Pracujete kvůli pandemii z domu? Zpříjemněte si home office

Pracujete kvůli pandemii z domu? Zpříjemněte si home office
zdroj: Shutterstock

Mnohé firmy, které působí převážně v on-line světě, přesunuly svou činnost z kanceláří domů. Těch, kdo mají pro práci na dálku ideální podmínky a zároveň dostatek motivace, je ale menšina. Nikdo neví, jak se situace bude vyvíjet dál, a proto je lepší zpříjemnit si svou domácí kancelář hned. To, jak se cítíte, ovlivňuje vaši fyzickou, psychickou i duševní stránku. Tak si pojďme společně říci, jak ji posílit.

Na začátek je třeba podotknout, že každému vyhovuje něco jiného. Někteří preferují práci mezi lidmi, dokáží fungovat i v rušném prostředí. Jiní jsou zase nejvýkonnější ve svém koutku, kde je nic neruší. Ještě donedávna si mnozí z nás mohli vybírat a nastavit si svůj režim práce. Pandemie však většině firem tento výběr znemožnila a zavřela nás mezi čtyři stěny do domácích kanceláří, ať už s tím umíme nakládat jakkoliv.

Na home office je třeba zvyknout si. Doma na nás totiž číhá mnoho nástrah: špinavé nebo naopak suché prádlo, domácí zvířátko, které se těší z toho, že jsme doma, a chce si stále hrát, myčka nádobí, která potřebuje vyprázdnit, nebo naše zelená džungle, na kterou jsme den předtím zapomněli. Se všemi těmito rušivými elementy se musíme naučit vypořádat a nenechat si jimi kazit naši koncentraci.

Jak z práce z domova vytěžit maximum
Svou produktivitu a efektivitu můžete nastartovat sami. Připravili jsme si pro vás 6 jednoduchých tipů, jak z home office vytěžit maximum.

1. Základem je kancelářský koutek s kvalitním vybavením
O tom se mnohým domácnostem dosud ani nezdálo. Nebylo to totiž potřeba. Po příchodu z práce domů se vám už notebook ani nechce zapínat a číst knížku nebo napsat si krátké poznámky zvládnete i na sedačce. To se se zavedením home officů začalo masivně měnit a situace už vyžaduje vlastní prostor či koutek na práci s kvalitní kancelářskou židli.

Dlouhodobým sezením na nekvalitní židli si totiž můžete pěkně zavařit. Vaše páteř a krk budou trpět a záda si můžete zablokovat i dlouhodobě.

Výhodou kancelářského stolu a křesla je, že oddělíte zónu odpočinku a práce | sportu a práce | spaní a práce | vaření a práce | stolování a práce - podle toho jak je váš byt dispozičně rozvržen.

Vysněnou kancelář si dnes zařídíte jednoduše a on-line. Dokonce i za dobré peníze. Vybrali jsme pro vás produkty na vyhledávači nábytku a interiérových doplňků Biano.cz. Skvělou výhodou nakupování právě tady je:

  • přehledné filtrování vlastností a parametrů, na jaké jen pomyslíte = ušijete si vlastní nabídku na míru
  • výrobky z mnoha e-shopů, čímž snadno najdete tu nejlevnější variantu
  • TOP novinky = visual search, tedy vyhledávání podle obrázku: pomocí ikonky foťáčku v pravém horním rohu nahrajte na Biano fotku vysněného produktu. Poté vám vyhledávač nabídne stejné nebo podobné kousky, které si můžete seřadit třeba podle ceny.

Co ve vašem koutku nesmí chybět:

  • pracovní stůl
  • ergonomická kancelářská židle
  • stolní lampa
  • zásuvky a odpadkový koš, pokud pracujete s papíry
  • stojan na tužky
  • vision board nebo nástěnka, pokud rádi vizualizujete své plány a myšlenky
  • doplňky, které vám zpříjemní den (difuzér, květiny, svíčky)

Kancelář v industriálním stylu
Vaše home office by měla být na světlém místě v bytě. Základem je nemít okno za zády, protože na notebooku nic neuvidíte.

fb27253a627a9984275f2e241db030b1ece10f5a-aldo-industrialni-psaci-stul-s-nastenkou-lwd zdroj: Biano

Pracujete pouze s notebookem? Používejte k němu externí klávesnici a myš, čímž trochu ulevíte krční páteři. Důležité jsou také područky, abyste ruku měli podepřenou. Pokud máte potíže se zápěstím, pořiďte si ergonomickou myš, případně i ergonomickou klávesnici.

Náš tip: Vzdálenost od obrazovky by měla být minimálně stejná, jako je délka vaší paže. Okraj obrazovky by měl být ve výšce očí. Nejlepším způsobem, jak nastavit výšku svého notebooku, je pořídit si podstavec na monitor. Improvizovat krátkodobě ale můžete i podložením monitoru knihami.

2. Dodržujte pevnou pracovní dobu
Snažte se dodržovat svou pracovní dobu přesně takovou, jakou jste ji měli předtím. Ráno začněte kolem 8 až 10:00 a pracujte do 16 až 18:00. Důležitý je balanc. Nepracujte méně, ale ani více. Oddělujte zkrátka čas pracovní a čas relaxační, domácí.

shutterstock_1674467302 zdroj: Shutterstock

Je mimořádně důležité, abyste svůj stanovený pracovní čas dodržovali i v domácí kanceláři. Nastavte si budík jako obvykle, stanovte si jasné hranice a ovládejte svůj rozvrh, jinak se budete cítit ztraceni.

3. Začněte den cvičením nebo ranní rutinou
Pracovní místo je doma blíže než cokoliv jiného. Vstát z postele přímo do vašeho kancelářského koutku se ale nevyplácí.

Nastavte si ranní rutinu:

  • pořádně vyvětrejte a dejte si sklenici vody
  • umyjte se, převlékněte se z pyžama
  • 10 až 30 minut věnujte sobě (meditaci, psaní deníku, četbě)
  • dejte si 20 minutovou jógu, stretching nebo procházku
  • připravte si to-do list, pokud jej nemáte z předešlého dne
  • ... začněte pracovat

shutterstock_1541237930 zdroj: Shutterstock

4. Pryč s tepláky a legínami
Pokud vám motivace stále chybí, zkuste se obléci jako do práce. Nemusí to být zrovna kostým či oblek, stačí například slušné tričko, halenka, košile a pohodlné kalhoty či rifle. Nechce se vám? Dejte si tento slib alespoň při hovorech s kolegy a zapínejte kameru.

5. Vyhýbejte se nepořádku
Vaše pracovní místo by mělo být co nejčistší. Nejdříve odložte vše, co by vás mohlo rozptýlit, snažte se dodržovat politiku čistého stolu a čistý prostor kolem sebe.

shutterstock_1601091313 zdroj: Shutterstock

6. Dělejte si přestávky
Při práci v kanceláři máte různé meetingy, na kterých si povídáte s kolegy, nebo jdete na kávu, či společný oběd. Nezapomeňte na tyto přestávky dělat i doma. Projděte se, vyčistěte si hlavu, udělejte si čaj a na pár minut si odpočiňte.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma