Postavte čínskou zeď před chřipkou

- Komerční sdělení autor: Inzerce

Zvýšili jste denní příjem vitamínů s tím, že si vás tak všudypřítomná chřipka nevšimne? Z pohledu tradiční čínské medicíny do sebe ládujete všechna ta céčka a další písmenka abecedy skoro zbytečně. Klíčem dobrého zdravotního stavu totiž nejsou v zimních měsících vitamíny, ale ochrana povrchu těla „energetickým brněním“. To vám zajistí především dostatek spánku a relaxace, zázvor, teplé snídaně a lehce kořeněná strava.

Čínská medicina

Čínská medicina,zdroj: Archiv

Čínská medicína se úplně jinak staví k chřipkám, které nás postihují v letních měsících, a k chřipkám, se kterými se setkáváme v zimě. Mají odlišný původ a proto i specifickou léčbu. Zatímco v létě se do nás viry a bakterie dostávají nosem a ústy, v zimě jim otevírá cestu do organizmu kůže. Takže to nejlepší, co právě teď pro sebe můžeme udělat, je zaměřit se na povrch těla. Ovšem nejen se teple oblékat, ale pečovat o sebe i zevnitř.

V zimě se dostává jindy expanzivní energie do stavu regenerace, právě proto je naše tělo v zimě tak náchylné. Během léčby nachlazení je proto nutné v první řadě dostat tuto spící energii na povrch a vytvořit si tak jakési energetické brnění. A v tom nám vitamíny ani trochu nepomohou, oblíbený citrón dokonce může ozdravný proces pořádně zkomplikovat. „Díky své kyselosti citrón naopak tu energii vcucne ještě více dovnitř. Může nám pomáhat jako placebo, ale rozhodně nic neřeší. Proto po odeznění hlavních příznaků ještě dva dny kašleme. Myslíme si, že teď máme pro změnu bronchitidu a na tu si dáváme zase něco jiného. Z čínského hlediska jde ale stále o stejnou nemoc, jen jsme ji nezvládli,“ říká přední odborník na čínskou medicínu, MUDr. Jozef Lucký z TCM Clinic.

Ranní dávka džusu je přímá cesta do chřipkového pekla

Nejlépe se v zimě před nachlazením ochráníme, když se nebudeme příliš přetěžovat (co můžeme, odložíme na jaro), a svůj jídelníček postavíme na vyvážené stravě vytvářející a posilující „vnitřní teplo“. Jinými slovy - měli bychom jíst tak, abychom se prohřáli. Alfou a omegou jsou teplé snídaně (ideálně vývary a kaše) a přes den pak lehce kořeněná strava. „Tato jídla nám dají živočišnou energii, ta se pak přetransformovává do tepla uvnitř. Teplo se šíří do všech akupunkturních drah a roznáší se až do periferie. V momentě, kdy se dostane do nohou a rukou, jsme naplněni. Poznáme to podle toho, že nemusíme chodit spát v ponožkách,“ vysvětluje MUDr. Lucký. Naopak ovoci a zelenině v syrovém stavu bychom se podle něj měli v zimě vyhýbat obloukem. Ranní dávka ovocného džusu je pak přímá cesta do chřipkového pekla.

Na zimu bychom si podle Číňanů měli udělat velké zásoby zázvoru, který je zázrakem na léčbu chřipky i její prevenci. Při nemoci spouští ozdravené pocení a tím vynáší škodliviny z organizmu ven. Ale pozor – pít bychom ho měli samotný, bez citrónu a medu, které jeho účinky mění! Mnohem větší službu udělá, když nakrájíme sedm plátků a uvaříme je. „Vaření je důležité – aktivuje v zázvoru právě ty jeho imuno-stimulační účinky. Zničí se sice vitamín C, ale ten není tím, co je na zázvoru jako léku hodnotné. Číňané vypozorovali, že čerstvý kořen není zdaleka tak účinný,“ vysvětluje MUDr. Lucký. Pokud pomocí zázvorového vývaru spustíme pocení včas včas, bezpečně se vyvarujeme nepříjemných následků, které nás jinak mohou otravovat po celou zimu.

Ale to stále ještě není vše. Podle čínské medicíny bychom si měli dát během chřipkového období pozor také na emoční vypětí, které přehřívá náš organizmus. Když do takových podmínek vtrhne chlad, spustí se nemoc při sebemenším impulzu mnohem silněji. Hlavní rada čínských lékařů tedy zní - tělesně prohřát, mentálně schladit!

Více informací hledejte na www.tcmclinic.cz Na této stránce se také můžete objednat k MUDr. Luckého nebo k některému z jeho kolegů. Čínské přípravky posilující imunitu a bojující s nachlazením můžete koupit na e-shopu www.tcmbohemia.cz. K jejich užívání se doporučuje konzultace s odborným terapeutem. 

Tagy: léky

Zdroje: Redakce