Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Postava jak ze žurnálu

Postava jak ze žurnálu
zdroj: tisková zpráva

Odsávání tuku (liposukce) sice patří k nejžádanějším chirurgicko-estetickým výkonům, ale lidé o ni mají mnohdy dost zkreslené představy typu, že z metrákového tlouštíka udělá za pár hodin hubeňoura. Primář kliniky MEDICOM VIP MUDr. Vlastimil Víšek CSc. to vidí poněkud jinak...

"My odsátí velkého množství podkožního tuku naopak nedoporučujeme - hlavně kvůli riziku možných pooperačních komplikací. Primárním účelem totiž není jeho masivní ztráta, ale zlepšení tvaru dané oblasti,  takže váhový úbytek se pohybuje pouze v řádech kilogramů - většinou okolo 3-5," tvrdí pan primář.

Vizuální efekt

Nejčastěji se provádí v krajině zevních hýždí, vnitřních stran stehen, kolen, břicha a boků (u žen). Mužům se koriguje obvykle břicho, boky a bederní oblast. Mezi méně časté lokality patří dále tvář, podbradek, části zad, zadní strana paží a lýtka či jiné části těla.

Nezbytným předpokladem úspěchu však je dostatečně pružná kůže, která se musí rychle přizpůsobit a vyrovnat s úbytkem odebraného objemu, což u starších lidí, tak od 50 let výše, nepřipadá vždy v úvahu.

Účinek je hlavně vizuální a v odsáté části těla  k dalšímu hromadění tukové tkáně už nedochází. Nezůstanou ani prakticky žádné jizvy, minimální řez (cca 6mm), je skrytý do přirozených záhybů kůže. Liposukce vůbec nesouvisí s léčbou obezity, i když si to mnozí myslí.

Před liposukcí

stav před liposukcí

Léto není vhodné

V úvodu výkonu, prováděného v celkové anestezii, se oblast nejprve napustí velkým objemem speciálního roztoku s příměsí lokálního anestetika. Podkožní tukové buňky jsou poté mikrovibracemi tenké kanyly opatrně a jemně rozpuštěny a následně kompresivní „pumpou“ odsáty.

I díky šetrnosti této metody pacienti prakticky žádnou bolest.  "Pochopitelně zde, i jako u každého jiného výkonu, svou roli hraje praxe.  Na klinice MEDICOM VIP se ale  liposukce dělají deset let a já s nimi začal daleko dříve, před dvaadvaceti lety jako vůbec první u nás.  Nicméně, chirurg se stále učí", říká pan primář.

Výsledný efekt ovlivní i nošení kompresivních návleků  po dobu alespoň 4 týdnů. Měly by se sundávat jen při osobní hygieně a  i proto není příliš vhodné podstupovat tento výkon v letních měsících, nejvhodnější období je podzim, zima či jaro.

Po liposukci

stav po liposukci

 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma