Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Pizza za čtrnáct miliard

Pizza za čtrnáct miliard
zdroj: Tisková zpráva

Bitcoin už tu s námi nějakých pár let je. A popravdě, za tu dobu se toho na kryptoměnové scéně odehrálo opravdu hodně. Je ale pár historek, které byste si neměli nechat ujít.

Pizza za čtrnáct miliard

Samotný příběh, který se odehrál 22. května 2010, je významným milníkem v historii Bitcoinu a kryptoměn obecně. Tento den je znám jako "Bitcoin Pizza Day" a je slaven každoročně komunitou kryptoměnových nadšenců.

Programátor Laszlo Hanyecz se tehdy rozhodl využít svých 10 000 Bitcoinů, které těžil za poměrně nízkou cenu, a zaplatit za dvě pizzy. V té době byla cena jednoho Bitcoinu velmi nízká, a tak mu za tyto dva kusy lahodné pizzy bylo účtováno pouhých 10 000 BTC, což bylo tehdy kolem 30 dolarů.

Tento obchod byl symbolem prvního reálného nákupu zboží za Bitcoiny. To, co bylo původně považováno za pouhou kuriozitu, se ukázalo jako zlomový moment. Bitcoin Pizza Day zdůrazňuje, jak daleko se od té doby Bitcoin a kryptoměny posunuly. 

Od roku 2010 se však kurz Bitcoinu poněkud změnil. Kdyby Laszlo Hayecz tehdy své Bitcoiny neutratil za pizzu, měl by nyní přes 14 miliard korun. A nebo chcete-li, přes 626 milionů dolarů. Zatímco 10 000 Bitcoinů za dvě pizzy vypadá nyní jako tragický obchod vzhledem k aktuální hodnotě Bitcoinu, jeho symbolický význam je nepopiratelný.

Jedenáct miliard na skládce

James Howells je známý případem, kdy ztratil přístup k obrovskému množství Bitcoinů kvůli ztracenému pevnému disku.

V roce 2013, když Bitcoin začal nabývat na popularitě, James Howells těžil Bitcoin pomocí svého počítače. Ten obsahoval harddisk s digitální peněženkou, která obsahovala přibližně 7 500 Bitcoinů. Bohužel, po nějakém čase svůj počítač rozebral a jeho pevný disk umístil do šuplíku. Nějaký čas poté, když se rozhodl provést úklid, vyhodil tento pevný disk s dalšími nepotřebnými součástmi.

Problém nastal, když si uvědomil, že na tomto disku byly uloženy jeho bitcoinové klíče, které mu umožňovaly přístup k tomuto velkému množství Bitcoinů. Po ztrátě disku se snažil ho najít na skládkách, kde skončil, ale zjistil, že je prakticky nemožné lokalizovat jeden konkrétní disk mezi tunami elektronického odpadu.

V důsledku tohoto nešťastného incidentu James Howells přišel o přístup k obrovskému bohatství v podobě Bitcoinů.

Bitcoin ano nebo ne? 

Oba výše uvedení pánové ze svých rozhodnutí nejspíše nejsou úplně nadšení. Investice, a kryptoměny obzvláště, jsou jako kouzelný kapesník v kouzelnickém představení - mohou přinést úžasné výsledky, ale pokud s nimi neumíte zacházet, můžete se rychle ocitnout v slepé uličce. 

Když správně investujete, můžete očekávat růžovější finanční budoucnost. Investice vám mohou pomoci plánovat vaše vysněné dovolené, učinit vaše důchody pohodlnější a zrealizovat vaše finanční sny. Ale pozor, nechcete se ocitnout v pasti příliš riskantních spekulací nebo neuvážených investičních rozhodnutí, která by mohla vašemu bankovnímu kontu způsobit krátkodobý kolaps.

Pokud vás, stejně jako miliony jiných lidí, uchvátila představa, že byste mohli díky Bitcoinu zbohatnout a zajistit si důchod, je důležité si uvědomit, že investování do kryptoměn přináší nejen možnosti, ale i rizika. Je nezbytné provádět pečlivý výzkum, poradit se s odborníky a být připraveni na kolísání cen. Důležité je také mít realistická očekávání a neinvestovat více, než jste ochotni ztratit. Pokud se však rozhodnete prozkoumat tento svět investic, můžete objevit nové příležitosti a případně dosáhnout svých finančních cílů.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,240
USD 23,410 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma