Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Péče o pleť v zimě

Péče o pleť v zimě
zdroj: tisková zpráva

Právě probíhající zimní období dává pleti pořádně zabrat.

V žádném případě proto nevystačíme s běžnou "údržbou" - nezbývá než péči zintenzivnit a běžné kosmetické přípravky doplnit o některé speciální. Co nás v zimě ohrožuje nejvíc?

1. Mráz
Stejně jako při teplotách pod nulou zamrzne voda ve sklenici, mrzne i voda obsažená v pleti. Také důsledky jsou podobné - nejprve vysušení, a pak praskání... Při pobytu na mrazu je tedy nutné omezit přípravky, jež pokožce dodávají vláhu, a nahradit je vysoce mastnými krémy, které ji chrání. Nejlépe je použít speciální "cold weather" - prodávají se buď v běžné, nebo v super formě (do extrémního chladu). Poslouží ale i domácí prostředek (olivový olej nebo bez obav i čisté přepuštěné vepřové sádlo...). Na rty je nezbytné nanášet ochranný balzám (a to kvalitní, opravdu účinný - to je důležitější než to, jakou má "příchuť")

2. Změny teploty
Přechod z tepla do mrazu a naopak vede k popraskávání drobných cévek, jež se pak v obličeji objeví jako nehezké "červené žilky" (a už nezmizí). Proto je nutné pleti dopřát jistou adaptaci a prudkých přechodů se vyvarovat.

3. Vítr, sníh, déšť
Ošlehaná tvář snad sluší mužným horským vůdcům, ale určitě ne půvabným ženám. Navíc přeháňky obsahují vysoké množství popílku a jiných škodlivin. Proto je třeba vždy po návratu z nehostinného počasí pleť dobře očistit, ošetřit ji regeneračním krémem, popř. jí dopřát zklidňující masku. V případě zimních dermatitid, pigmentových skvrnek, zhrublých míst či exémů je na místě vyhledat dermatologa, a to radši dřív než později.

 4. Nedostatek živin
Nepříznivým počasím zkoušená pokožka potřebuje více výživy než jindy. Důležité jsou tedy pravidelné výživné masky (podle typu pleti) a také dostatečný přísun vitaminů a minerálií ve stravě. Co se nezvládne běžným jídelníčkem, je dobré dodat formou potravinových doplňků - nabídka pilulek zaměřená na výživu a ochranu pleti je široká.

5. Útočné slunce
Sluneční paprsky jsou sice v zimě vítané a milé, ale škodí úplně stejně jako v létě. Zvláště ve vysokohorských podmínkách, kde je intenzita UV záření mimořádně vysoká se opravdu nevyplatí toto riziko podceňovat. Na horách je nutné používat krémy s vysokým faktorem proti UV A i UV B záření (minimálně 40, u světlých fototypů alespoň 60) - a to i na často opomíjené partie rtů, ušních boltců apod. Ani extrémní UV faktor však nechrání dokonale - pobyt na ostrém slunci se proto nesmí přehánět.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma