Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Padají vašemu muži vlasy? Může, ale nemusí jít o přirozený proces

Padají vašemu muži vlasy? Může, ale nemusí jít o přirozený proces
zdroj: Sofia Zhuravetc / Shutterstock.com

Díváte se na toho svého a zjišťujete, že mu z hlavy postupně mizí jeho bujná kštice? Možná se vám to zdá, nicméně nemusí se vždy jednat o přirozený proces. Padání vlasů je v podstatě jakýmsi celoživotním procesem, který je typický pro každého z nás. V určitých případech je přirozené, v jiných nikoli. My se v následujících řádcích zaměříme na samotný růst vlasu, jeho cyklus a také na to, kdy je padání vlasů přirozené.

Člověk má až 100 000 vlasů

Možná to zní neuvěřitelně, ale člověk disponuje v průměru celkem 100 000 vlasy. Ostatně vlasy představují nejrychleji rostoucí tkáň v lidském těle. Jejich základem je keratin, který jim dokáže dodat na pružnosti. Vlasy vyrůstají uvnitř folikulu, jenž tvoří jakési ochranné pouzdro. Uvnitř jednoho folikulu mohou vyrůst až 4 vlasy.

Pozoruhodný vlasový cyklus

Samotný růst vlasů je charakteristický specifickým cyklem. ten je složen z několika fází. Jsou jimi růstová fáze označovaná jako anagen, jež trvá od 2 do 6 let a katagen, který je dlouhý 2 až 6 týdnů. Ve druhé fázi se růst a výživa vlasů pozastavují. Poté už následuje 3 až 4 měsíce trvající telogen. Vlasy jsou v této fázi vytlačovány z folikulu ven a nakonec vypadávají. Poté už se opakuje anagen. A jak rychle takové vlasy rostou? Cca o jeden centimetr za měsíc. U mužů rotou poněkud pomaleji než u žen.

Jaká je ještě stále přirozená ztráta vlasů?

Tuto otázku je důležité si zodpovědět. Tradičně se v průměru ztrácí zhruba 100 až 150 vlasů za den. Jedná se o moment, kdy přechází telogenní fáze do anagenní. Jinak nové vlasy dokážou růst z jednoho folikulu, je-li zdravá, až dvanáctkrát. Padání vlasů může být i nepřirozené. Příčin může být hned několik. Jít se může o genetický faktor, nesprávnou péči o vlasy nebo také o nevhodnou výživu.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma