Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 1°C Polojasno

Osteoporóza

Osteoporóza
zdroj: tisková zpráva

Snad každý z nás se během života setkal se zlomeninou, ať už u sebe, nebo u někoho ze svého okolí.

Většinou je takový úraz spojen s pádem z výšky nebo s jiným větším násilím. Pokud se ale naopak zlomenina kosti vyskytne tak říkajíc "z ničeho", navíc u ženy starší padesáti let, je třeba věnovat úrazu zvlášť velkou pozornost. Může totiž jít o důsledek řídnutí kostí.

Dalšími varovnými příznaky jsou pak zlomenina v oblasti krčku stehenní kosti, zlomenina předloktí a zlomenina páteře. To jsou totiž místa zcela typická právě pro osteoporózu – až 90 % zlomenin horní části stehenní kosti u starších žen vzniká na tomto podkladě.

Osteoporóza je dnes považována za civilizační chorobu. Mívá řadu příčin – od nedostatku ženského pohlavního hormonu či vápníku až k nedostatku pohybové aktivity. Problémem může být i strava. Typické a všeobecně zmiňované je postižení právě ženského pohlaví, zejména pak věk 50–60 let, tedy období přechodu. V tomto období klesá produkce ženských pohlavních hormonů, estrogenů. Ty brání nadměrné aktivaci těch kostních buněk, které se starají o odstraňování starší kostní hmoty. Dochází k řídnutí a snižování mechanické odolnosti kostí a k úbytku kostní hmoty, i když její chemické složení se nemění.

Podle odborného serveru www.osteoporoza.cz se tato nemoc nevyhýbá ani mužům. Množství jejich kostní hmoty bývá podle odborníků často přinejmenším podprůměrné. Jde zejména o jedince trávící nejvíce času vsedě u počítače nebo za volantem auta. Ke vzniku této choroby ale přispívají i nemoci ledvin, jater, užívání kortikoidů a snížená produkce hormonu testosteronu.

S prodlužující se délkou života se celosvětově očekává výrazné zvýšení počtu věkově závislých zlomenin a zlomenin horního konce kosti stehenní obecně. Preventivní opatření jsou tedy nezbytná. V prvopočátku stačí na osteoporózu vůbec pomyslet. Nemělo by se jednat "pouze" o záchyt tohoto onemocnění v ordinacích lékařů či v nemocnicích. Pokud se setkáte s atypickou zlomeninou a zejména pak se zlomeninou u starší ženy, zkuste ji informovat o možnosti vyšetření v osteocentru.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma