Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Oko - okno do duše

Oko - okno do duše
zdroj: tisková zpráva

Oči jsou nejen oknem do duše, ale i do srdce.

Po staletí se říká, že oči jsou oknem do duše. Vědci věří, že oči mohou ledacos vypovědět i o stavu našeho srdce a cévního systému. Oční vyšetření by v budoucnu mohlo hrát klíčovou roli v časné diagnostice srdečně-cévních onemocnění.

Vědci z australského Centre for Eye Research Australia (CERA) se snaží potvrdit, že cévy sítnice, které jsou vidět při vyšetření očního pozadí, podléhají stejným změnám jako cévy kdekoli jinde v organismu, především tedy v mozku, srdci či ledvinách.  Cévy sítnice mohou být vyfotografovány a výsledný obraz je počítačově analyzován. Kombinace tohoto neinvazivního zobrazení očního pozadí a jiných dostupných metod umožní s větší spolehlivostí a přesností určit riziko vzniku kardiovaskulárního onemocnění. Podle odborného serveru www.kardiochirurgie.cz vědecký tým profesora Wonga z CERA shromáždil tisíce obrázků očního pozadí a vytvořil počítačový program rozeznávající společné znaky onemocnění, která způsobují cévní změny, jež jsou na očním pozadí viditelné.

V současné době lékaři odhadují riziko vzniku kardiovaskulárního onemocnění podle toho, zda už pacient měl nějaké podobné onemocnění v rodině, zda kouří, kolik váží, jakou má hladinu cholesterolu a krevní tlak. Jakmile už se projeví příznaky onemocnění, je třeba rozsáhlejších a mnohdy invazivních vyšetření, jako je například angiografie (rentgenové vyšetření cévního řečiště s podáním kontrastní látky), k zjištění rozsahu cévního postižení.

Odhalit včas pacienty s vysokým rizikem a začít je léčit ještě před tím, než se jim nemoc projeví, by tak mohlo snížit poškození cév. A tím pádem infarktu či mrtvici potenciálně předejít. Přitom je tento test velmi jednoduchý a nemá žádné vedlejší účinky nebo rizika jako například angiografie. Předejít onemocněním můžeme samozřejmě i my sami. Záleží jen na nás, jaký máme životní styl a na kolik jsme ochotni jej případně změnit.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,550 23,730
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma