Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Nenechávejte peníze ležet. Spořicí účty je zhodnotí

Nenechávejte peníze ležet. Spořicí účty je zhodnotí
zdroj: pikselstock / Shutterstock.com

Máte nějaké peníze navíc a zrovna je nepotřebujete? Sice si je můžete doma schovat do pokladničky, ale v tu chvíli začnou ztrácet na hodnotě. Pokud si naopak vyberete výhodný spořicí účet, peníze vám mohou začít bezpracně vydělávat.

5 % ročně

Ještě před pár měsíci to se spořicími účty byla bída a utrpení. Úrok na nich byl mizivý a už se skoro přestalo vyplácet ukládat na ně peníze. Situace se ale změnila. Většina spořicích účtů teď nabízí úrok okolo 5 procent ročně.

To je docela slušné, když vezmeme v potaz, že na nich peníze jen leží a nejsou leckdy nijak vázané (takže si je můžete kdykoliv vybrat nebo na účet naopak přidat další).

Srovnání spořicích účtů na Ušetřeno.cz přesto ukazuje, že mezi nimi můžou být značné rozdíly. Proto se vyplatí věnovat chvíli výběru a najít si ten nejlepší spořicí účet. A výdělek máte skoro zaručený.

Na co si dát pozor?

Hrozí u spořicích účtů nějaká rizika? Teoreticky o své peníze nemůžete přijít (pokud banka nezkrachuje, neukradne vám je hacker a tak dále). Peníze jsou navíc bezpečně uložené a nehrozí zvrat v jejich hodnotě, jak je tomu třeba při investování na burze.

Spořicí účty jsou tedy bezpečným bankovním produktem. A proto je tolik lidí má rádo – jsou bez rizika, ale…

Pokud si vyberete špatně, nemusí být váš výdělek tak velký. Některé spořicí účty jsou totiž zpoplatněné. Budete platit za jejich založení i za vedení. U některých typů musíte zároveň mít a aktivně využívat běžný účet, jinak o své výhody přijdete. Jinde jsou peníze zase vázané a nesmíte je vybrat dřív – jinak byste opět přišli o veškeré výhody i výnosy.

A proto je potřeba dávat si pozor a nezakládat spořicí účet u první banky, na kterou narazíte. Hledat nejlepší spořicí účet se zkrátka vyplatí.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,240
USD 23,410 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma