Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Nemáš na nic talent? Buď v pohodě!

Nemáš na nic talent? Buď v pohodě!
zdroj: tisková zpráva

V sekci Mladí a úspěšní se setkáváme s osudy lidí, které to rychle dotáhli daleko. Stali se úspěšnými ve svých profesionálních či studijních životech. Předběhli ostatní, stali se nadprůměrnými. Ne každý má ale to štěstí, že se narodil s talentem, díky němuž se může stát v dnešním světě úspěšným.

Pokud nemáte na nic extrémní talent a navíc máte pocit, že vám nestojí za to uspět díky ohromné píli, když už vám nebylo naděleno, nezoufejte. Vždycky máte možnost stát se borcem průměrnosti. Bertrand Russel, známý filozof, jednou napsal, že je pro člověka lepší dělat něco špatně, než-li se koukat, jak to někdo dělá dobře. Dělejte vše, co vás napadne.

Berte život jako sadu experimentů. Nemusíte se stát hvězdou v jednom z nich. Můžete být dobří napříč svými životními rolemi. Budete nadprůměrní ve své průměrnosti a možná díky tomu povedete spokojený život bez šílených excesů.

Nejsi v bedně, neexistuješ

Podívejme se do jakéhokoliv časopisu o životním stylu, internetového portálu, novin nebo si pusťme telku. Dnešní média na nás chrlí příběhy lidí, kteří se stali v něčem slavní. Vůbec přitom nezáleží na tom, jestli onen člověk skutečně něco dokázal nebo je jen jakousi populární postavičkou, focenou na uměle nazdobených večírcích pro lidi ze světa velké show. Mediální postava musí nějak vybočovat. Musí se vyhraňovat. Měla by být expertem, měla by trhat rekordy, podávat nadprůměrné výkony v jednom vybraném oboru. Může být umělcem, vědcem, lékařem, myslitelem, podnikatelem, sportovcem nebo třeba modelkou.

V podstatě nezáleží na tom, jakým je člověkem, jestli je s ním sranda, jak se chová k ostatním, co ho baví na životě, jaké má přání, slabosti, starosti a vnitřní konflikty. Aby byl člověk v dnešní době považován za úspěšného, musí jít často do extrémů. Příliš velký perfekcionalista však může velmi rychle zešílet. V oscarovém filmu Černá labuť se talentovaná baletka natolik snaží vžít do své vysněné role, že zakrátko úplně přestane vnímat realitu.

Dnes  nezáleží na vyrovnanosti, komplexnosti, charakteru. Borce průměrnosti v televizi většinou nepotkáte, pokud není náhodně osloven na ulici, aby odpovídal na otázky do pořadu Nikdo není dokonalý. Borec průměrnosti rozhodně dokonalý není. Naopak. Borec průměrnosti není expertem ničeho a proto se o něm neví. Který novinář by psal o týpkovi, co vychovává dvě děti, živí se jako učitel, po večerech hraje na klavír, ve čtvrtek tancuje čardáš a o víkendu jezdí po okolí na dvoukole nebo jde na houby, aby večer namaloval obraz. Borec průměrnosti nevyniká v žádné oblasti tak, aby pronikl do médií. I přesto, že boduje v desítkách oblastí svého života, výjimečnost v jedné jediné mu zdárně uniká. Borcovi je to jedno. Raději bude dělat vše, co ho baví, než toho nechat a vydat se za jedním jediným cílem, který je vzdálený, nejistý a nejasný.

Pryč s pocitem viny

Borce průměrnosti málokdo nazve elitou. A to je chyba. Elitní člověk je v dnešní společností měřen mediální známostí či profesionálním úspěchem. Za elitu není považována máma, co vychovala 4 kluky, ale zpěvák, který vydělal majlant na přezpívaných písničkách svých mnohem úspěšnějších kolegů. Borec průměrnosti tlaku médií úspěšně uniká, nic ho netíží, nikdo ho nikam netlačí, je svobodný. I přesto může být hvězdou. Je elitou mezi znalci svobodobného ducha ve společnosti tvrdých dříčů, kariéristů, límečků a extratříd. Umí všechno a nic, a proto si o něm nikdy nic nepřečteme. Chceme slyšet obří příběhy, katastrofické scénáře, exotické výjimky a extrémní kousky. Kašleme na všestrannost, na vyrovnanost, pestrost, hravost i radost z nedůležitosti.

Můžete být perfektním hráčem svého života a přitom se nikdy neobjevíte v žádném plátku ani na obrazovce. Na poli svého prostoru a času budete podávat velké výkony, překonávat výzvy a nikdo kromě vašich známých se to možná nikdy nedozví. Pokud se stanete úspěšnými a slavnými - super. Ale pokud ne, nevadí. Můžete být elitou společnosti bez věhlasu, tvrdé jádro bez potřeby být viděno a oslavováno. Raději si vyberte 10 činností, které budete dělat s láskou, než abyste se mučili v jedné.

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,540 23,720
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma