Dnes je pondělí 17. února 2025., Svátek má Miloslava
Počasí dnes -3°C Polojasno

Několik dobrých důvodů, proč jíst pohanku

Několik dobrých důvodů, proč jíst pohanku
Pohanka | zdroj: ThinkStock

Pohanka je luštěnina s téměř až zázračnými účinky pro naše zdraví. Neprávem opomíjená potravina, která například dokáže zatočit se zvýšeným cholesterolem, se na českém území pěstoval už ve 12. stoletím. Její původní domovina je však oblast střední Asie.

Pohanka obsahuje velké množství vitamínů, konkrétně B1, B2, niacin, C a E. Dále je velmi prospěšná svým vysokým obsahem vlákniny, která je pro nás nepostradatelnou složkou potravy. Udržuje naše cévy pružné a zabraňuje vzniku krevních sraženin.

Díky svému bohatému množství rutinu pomáhá při obtížích s hemoroidy i křečovými žilami. Významně pomáhá také při detoxikaci organismu a doporučuje se jíst ji v chladných měsících, kdy skvěle prohřívá náš organismus.

Pohanka Pohanka | zdroj: ThinkStock

Účinná látka cholin pomáhá při regeneraci jaterních buněk jak po následcích onemocnění, tak i alkoholu. Pokud trpíte vznikem oparů, pohanka je skvělou prevencí, jak jim zamezit.

Z pohanky můžeme připravit polévku nebo ji použít jako přílohu. Velmi chutná je z ní také pomazánka nebo kaše.

Zdroje: