Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

NEJLEPŠÍ ŘÍZKY Z RYBÍHO MLETÉHO MASA! Rybí řízky z tresky obecné!

NEJLEPŠÍ ŘÍZKY Z RYBÍHO MLETÉHO MASA! Rybí řízky z tresky obecné!
zdroj: Archiv

Ráda bych vás pozvala na rybí mleté řízky, které jsou jedním z jednodušších receptů s použitím ryb. Takové rybí řízky z tresky nebo jiné ryby s lehkým masem jsou ideální i pro děti k obědu. Jednoduchý recept na rybí řízky, který se skládá jen ze základních ingrediencí, a přestože jsou smažené, tak nejsou příliš kalorické!

Ingredience:

  • 500 g tresky obecné - filé nebo hřbet
  • 1 středně velké vejce
  • 1 čerstvá kaiserka
  • vývar nebo mléko na namočení kaiserky
  • hrst nasekaného kopru
  • hrst nasekané pažitky
  • 2 lžíce strouhanky na obalení karbanátků
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička pepře
  • 4 lžíce rostlinného oleje na smažení

 

Tipy a rady: K přípravě těchto mletých rybích řízků obvykle používám ryby se světlým masem a velkými, snadno odstranitelnými kostmi. Obvykle volím hřbet nebo filety z tresky.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

Postup:

1. Potřebujete půl kilogramu samotného masa ze světlé ryby, jako je treska. Maso by mělo být vykostěné a bez kůže. Doporučuji filé a hřbet z větších ryb. Maso velmi pečlivě prohlédněte a odstraňte všechny kosti.

 

2. Maso umelte na mlýnku na maso na středním stupni. Pokud mlýnek nemáte, můžete zkusit maso nasekat nožem. Bude to chvíli trvat, ale můžete dosáhnout uspokojivého výsledku.

 

Tipy a rady: Můžete použít i mražené ryby. Rozmrazte ji a pak lehce vymačkejte přebytečnou vodu v rukou. Zkontrolujte, zda nemá kosti, a maso rozmělněte stejným způsobem jako čerstvé ryby.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

3. Klasická kaiserka (nejlépe starší, ale stejně dobře poslouží i čerstvá) namočte ji do mléka, vody nebo drůbežího či zeleninového vývaru.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

4. Do jedné větší mísy dejte mleté rybí maso, namočenou a od přebytečné tekutiny důkladně okapanou kaiserku, jedno vejce a nadrobno nasekaný kopr a pažitku. Přidejte po jedné rovné lžičce soli a pepře.

 

Tipy a rady: Můžete také přidat rovnou lžičku své oblíbené bylinkové směsi nebo kousek bylinek, jako je majoránka, rozmarýn, estragon nebo šalvěj. Pokud si předem namočíte kaiserku, můžete ji po osušení rozemlít společně s rybou.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

5. Všechny ingredience velmi, velmi důkladně a dlouho hněťte a míchejte. S rybími mletými řízky je to stejné jako s klasickým mletým masem. Nejdůležitější je směs dlouho míchat. Tak poznáte, zda není směs příliš řídká (můžete pak přidat trochu strouhanky). A hlavně, aby směs měla dokonale hladkou konzistenci a řízky nebudou při smažení praskat ani se rozpadat.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

6. Do malé misky nasypte kvalitní strouhanku (nekvalitní strouhanka se může rychle spálit). Naberte ze směsi porce o velikosti velkého vlašského ořechu a vytvarujte mírně zploštělé bochánky. Obalte je ve strouhance. Na všechny řízky jsem nespotřebovala ani dvě polévkové lžíce strouhanky.

 

Tipy a rady: Pokud máte rádi silnější a křupavější obalení řízků, můžete je po obalení ve strouhance ještě namočit do rozšlehaného vejce a poté znovu do strouhanky. Takové rybí řízky je však třeba smažit déle. K jejich usmažení bude také potřeba mnohem více tuku. Budou také kaloričtější.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

7. Připravte si větší pánev a začněte ji zahřívat. Nalijte čtyři lžíce oleje na smažení. Nastavte střední výkon vařiče a začněte vkládat řízky.

 

8. Řízky osmažte z obou stran dohněda. Dávejte pozor, aby se řízky příliš rychle nepřipálily. V případě potřeby snižte teplotu. Řízky by neměly zhnědnout příliš rychle. Jak dlouho se budou smažit, závisí na pánvi a její tloušťce a na nastavení výkonu vařiče. Moje řízky se smažily 5-7 minut z každé strany (byly poměrně silné). Tímto způsobem usmažte všechny rybí řízky. Absorbují velmi málo tuku, takže pravděpodobně nebudete muset na pánev přidávat další olej.

Dobrou chuť!

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,240
USD 23,410 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma