Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Nebankovní půjčky – vše, co potřebujete vědět

Nebankovní půjčky – vše, co potřebujete vědět
zdroj: tisková zpráva

Půjčka nedílně patří k životu. Není jen součástí businesss světa či podnikatelské sféry. Představuje také způsob, jak si jednotlivé osoby mohou pořídit to, na co aktuálně nemají finanční prostředky. Bankovní i nebankovní půjčka slouží k pokrytí nejrůznějších osobních výdajů. 

Na co je vlastně taková půjčka?

Obecně si Češi nejčastěji půjčují peníze na bydlení. Proto je také nejčastějším typem úvěru úvěr hypoteční. Hned po něm však následují spotřebitelské úvěry, klasické spotřebitelské půjčky.
Některou z osobních spotřebitelských půjček si v České republice sjednalo již asi 3 miliony lidí. I tito lidé půjčku využili především na záležitosti související s bydlením, například rekonstrukci, vybavení domu či bytu, také spotřební elektroniku nebo nečekané výdaje v podobě doplatků na energie. Lidé si však půjčují také na nákup nového nebo ojetého automobilu, bohužel i na výdaje související se zdravotní péčí nebo třeba luxusní dovolenou.

Tradičně se bankovní či nebankovní půjčky uplatňují ve vánočním období na nákup vánočních dárků. Svědčí o tom též zájem o půjčky v průběhu roku, kdy lze již od září pozorovat růst počtu sjednaných půjček. Zajímavostí jsou i statistiky žádostí o půjčku v průběhu týdne. Na nich lze vidět, že nejčastěji lidé žádají o půjčky první den v týdnu. S koncem týdne naopak poptávka po sjednání půjčky viditelně klesá.

Jaká specifika má nebankovní půjčka?

Statistiky České bankovní asociace paradoxně ukazují, že Češi upřednostňují před bankovními půjčkami nebankovní půjčky. Asi 66 % těch, kteří splácejí půjčku, mají tuto půjčku u nebankovní instituce.

Právě věřitel je tím, co rozlišuje půjčky bankovní a nebankovní. Stejně jako banka i nebankovní instituce, která poskytuje osobní nebankovní půjčky, však musí mít licenci České národní banky. Toto pravidlo přinesl nový zákon o spotřebitelském úvěru, který začal platit na konci roku 2016. Z původních desítek tisíc společností poskytujících nebankovní půjčky tak došlo k pročištění trhu na necelých sto. Jednou z nich je i společnost COOL CREDIT.

Jaké jsou výhody a nevýhody nebankovní půjčky?

S novým zákonem o spotřebitelském úvěru klesla rizikovost nebankovních půjček ze strany klienta. ČNB odpovídá za solidní jednání poskytovatelů půjček, také omezuje podmínky, za kterých je možné půjčovat. Tím podporuje odpovědné jednání při sjednávání půjčky. Přestože mají nebankovní instituce větší prostor půjčovat i lidem, kteří neprojdou schvalovacím procesem v bance, stále dbají na odpovědnost. Ani nebankovní půjčky už se neposkytují lidem, u kterých je velké potenciální riziko, že nebudou schopni splácet. To je nová výhoda nebankovních půjček, která omezuje rizikové chování.

Půjčka u nebankovní společnosti je samozřejmě nadále ve srovnání s bankovní půjčkou rizikovější, a to je vykompenzováno vyšším úrokem a náklady na půjčku.

Jaké jsou výhody nebankovní půjčky COOL CREDIT?

Výhodou nebankovních půjček obecně je snadné a rychlé sjednání. To platí obzvlášť pro nebankovní půjčky COOL CREDIT, které nabízejí tu nejrychlejší cestu, jak si obstarat potřebné peníze. Žádost o půjčku i její zpracování netrvá déle než několik minut. Téměř obratem můžete mít potřebné peníze, s minimální byrokratickou zátěží.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma